ZDK: Upozorenje stanovništvu da ne pale vatre na otvorenom

Kantonalno Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona uputili su upozorenje stanovništvu u kojem ističu da “nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom zemjištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume”.

U javnom obraćanju stanovništvu od građana se traži maksimalna opreznost kod eventualnog paljenja vatre, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

“S poboljšanjem vremenskih prilika stanovništvo je počelo s čišćenjem privatnih posjeda, uz koje je uvijek vezano i spaljivanje biljnog otpada i rastinja. Imajući u vidu činjenicu da paljevine, usljed nepažnje, često izmaknu kontroli i pretvore se u požare s velikim posljedicama, apelujemo na građane da izbjegavaju ovaj način uništavanja korova i čišćenja njiva”, istaknuto je u saopćenju za javnost.

S ciljem sprječavanja nastajanja i širenja požara, uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK će u narednom periodu pojačati aktivnosti  na  kontroli ovih radnji i, u skladu sa zakonom, podnositi  prijave protiv osoba,  koja  pale vatru na zabranjenim lokalitetima.