Zdrav razum na udaru političke nedosljednosti

dodik lavrov ikona 1 2
14.12.2020., Istocno Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik dolaze na konferenciju za medije nakon odrzanog sastanka. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Konačno znamo gdje se krije sporna ikona, ali ne i kako je točno stigla u Bosnu i Hercegovinu. Priče su se mijenjale, ali i nelogično pratile jedna drugu. U gotovo svakoj izostala je logika. Pored logike, na čekanju je i odgovornost.

Tvrdnje o tome kako je ikona stigla u BiH mijenjale su se gotovo kao i vremenske prilike. Jedina konstanta, od Dodika i njegovih saradnika, bila je da ikona nije ukradena. Tako je prvi demant iz Dodikovog kabineta stigao u periodu kada je on bio na bolovanju, uz objašnjenje da je riječ o porodičnoj osveštanoj ikoni. U međuvremenu, dok su Dodika branili najbliži saradnici, njih su demantovali veterani RS-a.

“29. maja 2018. godine u kabinetu predsjednika Republike Srpske ikona je uručena od strane Duška Vukotića i Dobroslava Šurba. Ja ikonu nisam držao u rukama ali znam da su donijeli ikonu od veterana iz Luganska i da su je uručili njemu kao veliku vrijednost istorijsku”, kaže Dragan Savić, bivši predsjednik veterana RS.

Ne sasvim dosljedno, ali priču koju je njegov tim ranije plasirao u javnosti, Dodik je ponovio po izlasku iz bolnice.

“To ste vi izmislili iz Federacije lažnu priču o tome. Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni”, ponavlja Dodik.

O čijoj porodičnoj ikoni se radi javnost nije saznala. Tek juče Dodik pojašnjava, ali i još više zbunjuje javnost.

“Jedan čovjek iz Banjaluke, evo ja mu ne znam ni ime, mi je rekao da ima jednu ikonu koju bi želio da pokloni, da je 25-30 godina živio u Rusiji i da je to dio njegove porodične imovine i ja sam smatrao da bi to samo mogao da bude lijep gest”, kaže Dodik.

Ima li logike da potpuni anonimus Dodiku pokloni ikonu koju on kasnije poklanja dalje, i to ministru jedne od najvećih svjetskih sila? I da se pri tome ne sjeća imena osobe.

“Ma, u ovome nema uopšte logike. Ovdje se radio o jednoj tragikomičnoj sapunici. Očigledno da se ovdje radi o jednom međunarodnom skandalu koji je nanio veliku štetu i bruku institucijama i RS i BiH i mislim da bi bilo konačno važno saznati pravu istinu”, smatra predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

A, vjeruje li iko Dodikovoj verziji istine?

“Ako car Trojan nije mogao da sakrije svoje kozje uši, tako ni gospodin Dodik neće moći sakriti pravu istinu”, kaže Vukota Govedarica, bivši predsjednik SDS-a.

“Vidljivo je da Vukota Govedarica koji je bio kandidat za predsjednika RS danas jeste samo recitator pjesmica Mirka Šarovića. Ili ga je neko ubijedio da Dodika treba rušiti na takav način, da brani Ukrajinu iz Gacka”, kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

“Ja u tu priču uopšte ne mogu da povjerujem, ali je evidentno da je gospodin Dodik prevario, po njegovoj priči, i čovjeka koji mu je dao ikonu da vrati u Rusiju i gospodina Lavrova poklanjajući mu ikonu kao svoj lični dar. I ono što je danas na sceni da gospodin Dodik pokušava da prevari sve nas”, dodaje Govedarica.

Možda može prevariti javnost, ali ne i pravosudne organe. Tužilaštvo BiH je prije mjesec formiralo predmet Ikona, a konačno su počela i saslušanja.

Neki od saslušanih su i Dodikovi ljudi, što je i sam Dodik u nevjerici kazao.

Kompletan prilog Federalne televizije možete pogledati ovdje.

FTV

Prethodni članakMicrosoft počinje razvoj “pasoša vakcinacije”, pohranjivat će se na pametnom telefonu
Sljedeći članakFBI: Učesnica upada u Kongres možda pokušala prodati Rusima laptop Pelosi