Zdravim navikama do dodatnih godina bez bolesti

55 1

Kod osoba koje odluče usvojiti pet zdravih navika uočena je veća vjerovatnost da u dobi od 50 godina budu zdrave i bez ozbiljnih hroničnih bolesti, pokazuju rezultati studije objavljeni u „British Medical Jurnalu“. Zdrav način života ženama će prosječno dodati 10, a muškarcima sedam godina života bez bolesti poput raka, kardiovaskularnih problema i dijabetesa tipa 2.

Preduvjet za to su redovna fizička aktivnost, umjerenost u konzumiranju alkohola, apstinencija od pušenja, zdrav način prehrane i normalna tjelesna težina. Stručnjaci ističu da izborom zdravog načina života ljudi žive duže i kvalitetnije. Žene u dobi od 50 godina koje su se pridržavale četiri od pet kriterija živjele su u prosjeku po 34 godine bez dijagnoze karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, što znači 10 godina duže nego one koje se nisu pridržavale nijednog kriterija. Muškarci koji su se pridržavali četiri od pet kriterija u prosjeku su živjeli još 31 godinu bez ovih bolesti.

Ne samo da je zdrav način života utjecao na manji rizik od razvoja raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, već je poboljšao stopu preživljavanja u slučajevima kada je ženama i muškarcima dijagnosticirana bilo koja od ovih bolesti.

IZVORAvaz
Prethodni članakPogledajte kako Bibija Kerla vozi quad: Stradala je ograda
Sljedeći članakMentalno zdravlje najmlađih, kada reagirati