Portal 072info

Zdravstvene ustanove u ZDK ispoštovale naredbe Kriznog štaba FBiH

kriznistabzdk
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj osigurale su 30 posto smještajnih kapaciteta za hospitalizaciju oboljelih od koronavirusa, a rad svih službi prilagođen je uslovima pandemije.

To je konstatovao Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), koji je analizirao provedbu naredbi Kriznog štaba FBiH, koje se odnose na rad zdarvstvenih ustanova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U tom smislu, kantonalni ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić rekao je da nema potrebe za panikom jer zdravstveni sektor funkcioniše i sve ustanove su otvorene.

– Sa ograničenim materijalnim, prostornim i kadrovskim kapacitetima, sa čime smo se susretali i prije pandemije, ipak uspješno odolijevamo pandemiji i osiguravamo zdravstvenu uslugu – kazao je Jupić.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Apelirao je na građane da se pridržavaju mjera, a medije pozvao da ne šire paniku i prizivaju kolaps zdravstvenih ustanova, vodeći računa o mentalnom zdravlju građana, što predstavlja novi izazov globalne pandemije.

Naglasio je da će ovih dana biti riješen problem nedostatka testova, za što je sredstva osigurala Vlada ZDK, čime će se stvoriti uslovi za testiranje ne samo zdravstvenih radnika i hospitalnih pacijenata, nego i svih drugih građana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Krizni štab je, također, izrazio finansijske potrebe prema Vladi ZDK, koja je, kako je rekao, u prethodnom periodu bila jedina institucija koja je ozbiljno pomogla rad Kriznog štaba i zdravstvenog sektora u ovom kantonu, zatraživši da se u budžetu, pored sredstava za nabavku testova, za borbu protiv pandemije osigura dodatnih 10 miliona KM.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac odbacio je medijske izvještaje o navodnom kolapsu ove najveće javne zdravstvene ustanove u ZDK-u, rekavši da je situacija ozbiljna jednako kao i u ostatku BiH.

Najveći problem su zaraženi radnici, kojih je s jučerašnjim danom bilo 104, od čega je 35 ljekara, 48 sestara, a preostali broj su administrativno i uslužno osoblje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– To je svakako problem, ali to ni na koji način ne dovodi u pitanje funkcionisanje ustanove niti dovodi u pitanje davanje usluga građanima. Ne radi se ni o kakvom haosu ni katastrofi, nego se radi o otežanim uslovima funkcionisanja zbog same epidemije i zbog dodatnog “ispadanja” ljudi, ali radimo sa preostalim kapacitetima i niko nije bez usluge. Mi ćemo i dalje pružati usluge hitnih operacija, intervencija i svega onoga što pacijentima pripada i za to imamo obezbjeđene ljudske i materijalne kapacitete – rekao je Skomorac, saopćeno je iz Press službe ZDK. 


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Jupić: Epidemiološka situacija nepovoljna, poziv ostalim nivoma vlasti da pokažu brigu za zdravlje građana ZDK

Portal 072info

Epidemiološka situacija nepovoljna: U Kantonalnoj bolnici Zenica 105 oboljelih od COVID-19

Portal 072info

ZDK sutra dobija 4.500 testova, od FBiH zatražena pomoć u ljekarskom kadru

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME