Portal 072info

Zdravstvenim radnicima koji su na bolovanju zbog koronavirusa treba dati punu platu

koronavirus 8
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Pravilnik o listi profesionalnih bolesti u FBiH još nije unesen SARS-CoV-2, javnosti poznatiji kao koronavirus. To znači da se zdravstvenim radnicima kao i radnicima u zdravstvu umanjuje plata ako odu na bolovanje zbog zaraze ovim virusom. Amela Kuskunović, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH podnijela je inicijativu da se Pravilnik izmijeni kako zdravstveni radnici i radnici u zdravstvu ne bi osjećali barem finansijske posljedice zbog bolesti kojoj su najizloženiji.

“Zdravstveni radnici i radnici u zdravstvu stoje na prvoj liniji borbe protiv virusa koji je zaustavio svijet. Daleko najveću žrtvu i odricanja u proteklih sedam mjeseci podnose upravo oni. Pored toga, zdravstveni radnici su i najizloženiji zarazi. Iznimno je nepravedno one koji rizikuju svoje zdravlje kako bi spasili živote oštetiti za dio plate. Oni ne traže nagrade i priznanje za obavljanje svojih zaduženja, ali finansijski ih oštetiti u slučaju da obole, poraz je jednog društva. Ministarstvo je trebalo biti pokretač izmjena pravilnika kojim bi se ovaj problem regulisao još u martu ove godine”, kazala je zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH Amela Kuskunović.

Dodala je da je sramotno to što ministar Vesko Drljača i resorno ministarstvo nisu prepoznali ovaj problem.

“Zato je Naša stranka uputila hitan prijedlog Izmjene pravilnika o dopuni Pravilnika o listi profesionalnih bolesti u koju nije uvršten SARS-CoV-2. Tražimo da se ovaj prijedlog razmatra već na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH“, rekla je Kuskunović.

Ona je podsjetila da je zastupnica Naše stranke u Skupštini ZDK Sanja Renić sličnu inicijativu uputila u tom kantonu gdje se dešava diskriminacija radnika oboljelih od koronavirusa. Naime, neki radnici zaraženi koronavirusom na bolovanju dobijaju puni iznos plate dok drugi dobijaju 80 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 55
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zlatan Ibrahimović pozitivan na koronavirus

072info.com

KB ZENICA: Muškarac iz Zenice i žena iz Žepča preminuli usljed oboljenja koronavirusom

072info.com

Policijski sat za barove i restorane zbog koronavirusa

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)