Zdravstvenim radnicima koji su na bolovanju zbog koronavirusa treba dati punu platu

koronavirus 8

U Pravilnik o listi profesionalnih bolesti u FBiH još nije unesen SARS-CoV-2, javnosti poznatiji kao koronavirus. To znači da se zdravstvenim radnicima kao i radnicima u zdravstvu umanjuje plata ako odu na bolovanje zbog zaraze ovim virusom. Amela Kuskunović, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH podnijela je inicijativu da se Pravilnik izmijeni kako zdravstveni radnici i radnici u zdravstvu ne bi osjećali barem finansijske posljedice zbog bolesti kojoj su najizloženiji.

“Zdravstveni radnici i radnici u zdravstvu stoje na prvoj liniji borbe protiv virusa koji je zaustavio svijet. Daleko najveću žrtvu i odricanja u proteklih sedam mjeseci podnose upravo oni. Pored toga, zdravstveni radnici su i najizloženiji zarazi. Iznimno je nepravedno one koji rizikuju svoje zdravlje kako bi spasili živote oštetiti za dio plate. Oni ne traže nagrade i priznanje za obavljanje svojih zaduženja, ali finansijski ih oštetiti u slučaju da obole, poraz je jednog društva. Ministarstvo je trebalo biti pokretač izmjena pravilnika kojim bi se ovaj problem regulisao još u martu ove godine”, kazala je zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH Amela Kuskunović.

Dodala je da je sramotno to što ministar Vesko Drljača i resorno ministarstvo nisu prepoznali ovaj problem.

“Zato je Naša stranka uputila hitan prijedlog Izmjene pravilnika o dopuni Pravilnika o listi profesionalnih bolesti u koju nije uvršten SARS-CoV-2. Tražimo da se ovaj prijedlog razmatra već na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH“, rekla je Kuskunović.

Ona je podsjetila da je zastupnica Naše stranke u Skupštini ZDK Sanja Renić sličnu inicijativu uputila u tom kantonu gdje se dešava diskriminacija radnika oboljelih od koronavirusa. Naime, neki radnici zaraženi koronavirusom na bolovanju dobijaju puni iznos plate dok drugi dobijaju 80 posto.

Klix