Portal 072info

Zelene beretke i Sarajlije odali počast ubijenim u Dobrovoljačkoj

Članovi Udruženja ”Zelene beretke” i brojni građani polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i minutom šutnje jutros su obilježili 24 godine od stradanja Sarajlija u bivšoj Dobrovoljačkoj, sada ulici Hamdije Kreševljakovića.

Istaknuto je da su građani oskudnim sredstvima i bez vojne opreme uspjeli odbraniti glavni grad BiH.

Okupljene je pozdravio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je istakao da će vremenom biti prikazana istina.

Naveo je da su se građani i članovi udruženja ”Zelene beretke” okupili i danas da u duhu mira i tolerancije odaju počast onima koji su život dali za svoj grad i domovinu.

Predsjednik Udruženja koje je organizator skupa Muhamed Švrakić pozdravio je bivše borce i građane te pohvalio odziv predstavnika vlasti na odavanju počasti stradalim Sarajlijama.

Zahvalio je i zbog mirnog okupljanja iako se očekuje dolazak delegacija iz Republike Srpske koji će obilježiti godišnjicu stradanja vojnika bivše Jugoslovenske narodne armije.

Okupljeni su se nakon odavanja počasti kod mosta Drvenija uputili na Kovače gdje će se također prisjetiti poginulih branilaca te im odati počast.

U ulicu Hamdije Kreševljakovića dolaze autobusi iz RS-a, a delegacije tog entiteta će vjerskim pomenom i polaganjem cvijeća odati počast stradalim pripadncima JNA.

Na mjestu događaja je veliki broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su raspoređeni i u susjednim ulicama radi osiguranja skupa.

federalna.ba

Podijelite članak