Želite smršati, pokušajte sa ovim neobičnim savjetima

Postoji na hiljade savjeta kako “skinuti” kilograme. Neki od njih su manje ili više djelotvorni. Većinu smo čuli nebrojeno puta, čak i isprobali, iako znamo da je najvažnije izbaciti jednostavne ugljikohidrate, smanjiti porcije i više se kretati.

Međutim, ipak postoje trikovi kojima možemo ubrzati proces mršanja i učiniti ga djelotvornijim.

Možda nije loše da probate sljedeće savjete za mršanje:

Postavite ogledalo u trpezariju

Istraživanja pokazuju da ljudi unose manje količine hrane ako se vide u ogledalu. Također je dokazano da te osobe jedu sporije i više uživaju u hrani.

Stavite sliku na vrata frižidera

Ako teško kontrolirate glad, zalijepite motivirajuću sliku na frižider. To može biti vaša fotografija iz prošlosti na kojoj ste imali manje kilograma, fotografija osobe kojoj zavidite na liniji ili neki motivirajući citat.

Očistite kuhinju i izbacite nezdrave namirnice

Istraživanja pokazuju da nas čista kuhinja navodi da jedemo zdravije namirnice, unosimo više voća, povrća i cjelovitih žitarica. Također bi bilo dobro izbaciti nezdrave grickalice, slatkiše i gazirana pića kako ne biste došli u napast i posegnuli za praznim kalorijama.

Prigušite svjetla

Umjerena osvijetljenost prostorije smanjuje stres i podiže raspoloženje. Uz to, smanjuje apetit i unos nepotrebnih kalorija. Istraživanjem u kojem je učestvovalo 18 ispitanika, dokazano je da osobe koje jedu u jako osvijetljenoj prostoriji jedu duže i unose 18 posto više kalorija.

Koristite mentu

Miris mente pomaže u suzbijanju gladi. Istraživanja pokazuju da ćete pojesti i do nekoliko hiljada manje kalorija sedmično, ako svaka dva sata pomirišete svježu mentu ili eterično ulje mente.

Kombinirajte boju namirnica

Ako volite tjesteninu, nemojte je jesti s bijelim umacima na bijelom tanjiru. Osim što su bijeli umaci pretežno na bazi vrhnja i sadrže veliki broj kalorija, jednobojna jela ometaju kontrolu unosa hrane u organizam. Istraživanja pokazuju da je poželjno napraviti što veći kontrast između hrane i tanjira jer ćemo tako pojesti manje količine hrane.

Coolstyle.ba