Portal 072info

Želite vizu za SAD? Sredite profile na društvenim mrežama

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a potvrdilo je da prilikom odlučivanja o zahtjevima za vizu pregledava i profile aplikanata na društvenim mrežama.

Portparol ministarstva John Kirby je na redovnom brifingu za novinare komentirao i aktuelne rasprave koje su u SAD-u vode o procedurama izdavanja viza, a rasprava se vodi zbog činjenice da je jedan od izvođača nedavnog terorističkog napada u San Bernandinu u SAD došao sa vizom K1, poznatom i kao „bračna viza“.

Ističući kako u postupku izdavanja viza ne odlučuje samo Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a, već da u postupku učestvuje i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kirby je kazao da se svaki zahtjev, bez obzira na njegov karakter, analizira pojedinačno.

„Odluke donosimo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Službenik koji analizira aplikaciju po potrebi može i svakako vrši razgovor sa podnosiocem zahtjeva, ali i kontrolira aktivnosti dotičnog lica na društvenim mrežama“, istakao je Kirby, te dodao da mnogi ljudi na društvenim mrežama imaju profile pod lažnim identitetom i da se takav vid kontrole uzima s rezervom.

Podijelite članak