5 4
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 5, 2022 @ 20:50
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

HDZ-ova zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko u emisiji Kompas RTV-a HB izrazila je zabrinutost zbog politike njemačkih Zelenih prema BiH.

– Unitaristička politika u BiH je dobila svoje lobiste s njihove strane. Od aktivista su prešli u vlast i trebat će im dosta vremena da se snađu. Nažalost, uče se na nama. S druge strane imate katalonske i škotske zelene koji se zalažu za nezavisnost Katalonije i Škotske. Ima tu mjesta za razgovor – kazala je Željana Zovko.

Obećala pokrenuti inicijativu

Zovko je obećala pokrenuti inicijativu u Parlamentu EU za „sankcioniranje onih koji pozivaju na rat u BiH“.

Pojasnila je kako će to pitanje postaviti predsjedniku Evropskog parlamenta Žosepu Borelju (Josep Borrell) te kako će inicijativa biti podržana i od ostalih zastupnika “jer je svako protiv rata i protiv onih koji pozivaju na rat“.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na pitanje urednika i voditelja emisije ko najbolje razumije stanje u BiH, objasnila je kako je riječ o irskim zastupnicima i to zbog problema koje imaju katolici i protestanti u Sjevernoj Irskoj, a posebno nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU.

Smirivanje tenzija

O bosanskohercegovačkom pristupanju EU kazala je da to ovisi o zrelosti predstavnika naroda kojega ima najviše u BiH.

– Ukoliko najveća skupina nađe lidera koji će biti na razini svoje dužnosti te u stanju napraviti kompromis i balans, BiH će zbog svoje tragične prošlosti i simpatija imati prioritet – kazala je Zovko.

Navela je i kako hrvatski premijer Andrej Plenković kontinuirano ukazuje na ono što treba riješiti u BiH.

– Nedavno je bio u posjetu BiH kako bi smirio tenzije koje zabrinjavaju čitavu Europu, sve ljude u BiH, a posebno Hrvate – istaknula je.

LIDER