Željeznice FBiH moraju platiti Končaru devet miliona KM za isporučeni voz

Željeznice FBiH moraju platiti Končaru devet miliona KM za isporučeni voz

Stalni arbitražni sud pri Hrvatskoj privrednoj komori u Zagrebu donio je pravosnažnu odluku prema kojoj Željeznice Federacije BiH moraju da plate oko devet miliona KM za isporučeni Končarov niskopodni voz, koji nikada nije plaćen.

Arbitražni sud je donio takvu odluku nakon postupka koji je uslijedio poslije višegodišnjeg izbjegavanja Željeznica FBiH, jednog od najveći gubitaša u BiH, da izmire obaveze.

Član Uprave “Končar-Elektroindustrije” Marina Kralj Miliša rekla je da ukoliko Željeznice FBiH ne izmire svoje obaveze prema ovoj kompaniji, biće pokrenut postupak prinudne naplate, što će dodatno povećati već velike troškove, prenosi Večernji list u izdanju za BiH.

Ona je podsjetila da je Končar godinama pokušavao da postigne “džentlmenski sporazum”, ali da čak tri vlade koje su se u međuvremenu promijenile nisu pronašle rješenje za taj problem.

List podsjeća da je taj voz, nakon što je nabavljen, samo nekoliko mjeseci bio u funkciji, te da već godinama leži u depou.

Vrijednost ovog projekta iznosila je 5,3 miliona evra, koji je omogućen zajmom hrvatske poslovne banke i osiguranjem Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

“Željeznice FBiH” do sada su “Končaru” uplatile nešto više od 800.000 evra kapare, posle čega više nije uplaćen ni jedan cent.

 

fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica