Zemlja koja ne dozvoljava abortus i u slučaju silovanja, kazne do 3 godine zatvora

bolnica doktor ilustracija pb sep23
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Uoči napetog referenduma o abortusu, Vanessa s drugim aktivistima prije zore lijepi plakate protiv zabrane abortusa u dominantno katoličkoj državi San Marinu.

Mala, pitoreskna republika smještena na brdovitom području u središtu Italije jedna je od rijetkih europskih država gdje je prekid trudnoće i dalje ilegalan.

Ženama koje pobace prijeti tri godine zatvora, a onima koji izvrše zahvat dvostruko više, piše Reuters.

“Moramo stati na kraj ovom licemjerju slanja žena preko granice na pobačaj”, rekla je Muratori, članica Sindikata žena San Marina (UDS), agenciji France Presse.

O legalizaciji abortusa građani se u nedjelju izjasniti na referendumu, a rezultat se ne može predvidjeti je su ankete preskupe za provedbu. “Glasajte ‘za’ slobodu izbora i izađite iz mraka”, stoji na jednom plakatu.

ČITAJ JOŠ:  Prosječna plaća u BiH za deset godina porasla 270 KM

Ali je u San Marinu i Katolička Crkva utjecajna pa tako ne manjka ni suprotnih poruka.

“Ja sam dijete s 12 sedmica, spasite me!”, plače plod na posteru, dok se na drugom nalazi dječak s Downovim sindromom:

“Ja sam anomalija, znači li to da imam manja prava od vas?”.

San Marino je jedno od posljednjih mjesta u Europi, uz Maltu, Andoru i Vatikan, koje ima potpunu zabranu abortusa, čak i u slučaju silovanja i incesta, abnormalnog rasta fetusa ili opasnosti za život majke.

Ove nedjelje, otprilike 43 godine nakon susjedne Italije, ta zemlja s 33 hiljade stanovnika odlučivat će hoće li dopustiti abortus do 12. sedmice trudnoće.

Nakon tog perioda, prekid trudnoće dopustio bi se samo u slučaju rizika za majčin život ili abnormalnosti fetusa koji bi joj fizički ili psihički mogao naštetiti, piše France Presse.

ČITAJ JOŠ:  Krivična prijava protiv direktorice škole zbog kažnjavanja učenice

Pokušaji legalizacije abortusa u proteklih 20 godina zaustavljeni su odlukama vlada, većinom konzervativnih. Ni ovaj put to neće biti lako jer su na vlasti demokršćani bliski Katoličkoj Crkvi koji su pozvali stanovnike da glasuju ‘protiv’.

San Marino dugo je konzervativan po pitanju ženskih prava. Ženama je glasanje omogućeno tek 1964., a razvod je dopušten 1986. godine.

“Utjecaj Crkve veoma je snažan”, rekla je Rosa Zafferani, 61-godišnja bivša šefica države.

Svećenici “već sedmicama” koriste propovjedaonice kako bi govorili protiv abortusa, dodala je.

“Ubijanje nevinog djeteta je ozbiljan čin, to je zločin”, smatra 73-godišnji Gabriele Mangiarotti, svećenik u crkvi svetog Franje iz 14. stoljeća, smještenoj u središtu grada.

Izmjena zakona bila bi izdaja San Marina koji je “osnovao svetac i zbog toga ima kršćanstvo u svojoj DNA”, rekao je Mangiarotti.

ČITAJ JOŠ:  Šolc izjavio: Njemačka želi plin iz Senegala

Antonella Mularoni, bivša sutkinja Europskog suda za ljudska prava i članica odbora protiv abortusa u San Marinu, insistira da je pobačaj u slučaju silovanja i incesta kažnjavanje djeteta.

“Dijete se mora roditi jer je žrtva”, smatra Mularoni.

Ovo nije prvi put da je San Marino podijeljen oko tog pitanja. Bivša komunistička zastupnica Vanessa Muratori 2003. predložila je legalizaciju abortusa, ali incijativa nije provedena.

UDS se nada da je 3.000 potpisnika peticije za glasanje pokazatelj da su se vremena promijenila, te da će se San Marino pridružiti drugim katoličkim državama poput Irske koja je 2018. legalizirala abortus.

GODISNJICA
MARKETING