Portal 072info

Zemlje bivše Jugoslavije moraju mnogo više sarađivati

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Danilo_Turk-Siol_net
NEW YORK – Bivši slovenski predsjednik i jedan od kandidata za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), Danilo Turk, u intervjuu za Anadolu Agency (AA) je kazao kako su UN-u potrebne reforme kako bi bolje i efikasnije funkcionisao.

Generalni sekretar UN-a bira se prema geografskim grupama, a to su Zapadna Evropa i Ostali. Istočna Evropa, Latinska Amerika i Karibi, Azijsko-pacifička grupa i afrička grupa. Osim bivšeg slovenskog predsjednika, među kandidatima za generalnog sekretara UN-a, koji će na tom mjestu naslijediti Ban Ki-moona, nalaze se i generalna direktorica UNICEF-a Irina Bokova i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, kao i još nekoliko osoba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Imamo još dvije godine do odluke. Zemlje članice će odabrati generalnog sekretara, poznaju njihov dosadašnji rad i vjerujem da će donijeti najbolju odluku”, kazao je Turk.

U slučaju da bude izabran na funkciju čelnika UN-a, kaže da bi njegov prioritet bio reforma UN-a jer se, kako kaže, UN nije dovoljno tranformisao nakon okončanja Hladnog rata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Vladavina prava je fundamentalno pitanje. To je sveobuhvatni princip koji je potreban međunarodnim organizacijama, a posebno UN-a, koji je i sam organizacija koja kreira veliki dio zakona. Zakoni su dio identiteta UN-a i proizvod njegovih aktivnosti”, rekao je Turk, dodajući kako svaka promjena u UN-au mora doprinijeti podizanju kvaliteta rada te organizacije.

On je kazao kako su  moguće i reforme u Vijeću sigurnosti UN-a iako, prema njemu, ne postoji potrebna politička volja za velike promjene u tom segmentu UN-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“I tu će biti promjena u budućnosti. Ali u ovom momentu, politički uvjeti u svijetu nisu adekvatni za promjene u strukturi članstva u Vijeću sigurnisti UN-a”, rekao je on naglašavajući kako će ideja partnerstva obilježiti odnosne između velikih sila u budućnosti.

“Trenutno na sceni više nije neprijateljstvo među velikim silama kao u Hladnom ratu. Sada imamo različite poglede, nacionalne, regionalne i druge. Mislim da je ključna riječ za budućnost partnerstvo među velikim silama”, smatra slovenski političar.

Turk je u intervjuu za AA istakao kako zemlje bivše Jugoslavije moraju mnogo više raditi zajedno i proširiti svaki oblik saradnje i dijaloga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Saradnja je potrebna svima u regiji. Hrvatska je postala članica EU-a, Srbija napreduje na tom putu, kao i Crna Gora, a ubijeđen sam da će to na kraju imati pozitivan efekat i na BiH”, ocijenio je Turk, koji također smatra da bi zajedničko djelovanje zemalja bivše Jugoslavije svima donijelo prestiž u svijetu.

“Zajedničko djelovanje bi nam svima donijelo prestiž i poštovanje u svijetu. A svima nama, zemljama bivše Jugoslavije, treba mnogo više ugleda i poštovanja na međunarodnom nivou. Mislim da bi i moja kandidatura mogla povećati ugled zemalja regije u svijetu”, kazao je Turk.

(Vijesti.ba/AA)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME