Žena (77) izmislila staž u BiH, pa 17 godina primala penziju

Žena s područja Slavonskog Broda (Hrvatska) je 17 godina primala penziju na temelju radnog staža koji je izmislila.

Kako javlja portal Danica, sud je 77-godišnjakinju pravomoćno proglasio krivom za kazneno djelo prevare te je osudio na godinu dana uvjetne zatvorske kazne. K tome, žena mora državi vratiti nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 300.000 kuna, što je s kamatama više od pola miliiona kuna

Slavonka je 24. jula 1995. podnijela zahtjev za priznavanje prava na starosnu penziju. Uz zahtjev je priložila radnu knjižicu na svoje ime s upisanim radnim stažem od 32 godine, šest mjeseci i tri dana, navodno ostvarenim u BiH.

U presudi Županijskog suda stoji da je okrivljena itekako bila svjesna činjenice da nije ostvarila nijedan dan radnog staža u BiH.

“Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo kazneno djelo započela ostvarivati navedenog 24. jula 1995. te ga je činila sve do 31. decembra 2012., pa nema govora o zastari”, piše u presudi.

Navodi se da je lažna penzionerka time tokom inkriminiranog razdoblja ostvarivala protupravnu imovinsku korist i mjesečno primala penziju na koju zapravo nije imala pravo.

Tokom 17 godina 77-godišnjakinja je mjesečno primala iznos od oko 1.400 kuna (350 KM). Presuda je ovih dana postala pravomoćna pa žena u roku od 15 dana mora vratiti više od pola milona kuna (125.000 KM). Morat će podmiriti i više desetaka hiljada kuna troškova kaznenog postupka.