Žena alergična na svog supruga

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Amerikanka iz savezne države Minesota Džoana Votkins pati od rijetkog sindroma aktivacije mast ćelija /MCAS/ zbog čega ne može da poljubi svog supruga Skota niti da boravi u istoj prostoriji sa njim.

MCAS je rijedak poremećaj imunološkog sistema, što znači da je ona alergična na skoro sve, uključujući i miris supruga. Ona ima posebno tešku vrstu MCAS-a jer njene ćelije, koje bi trebalo da je štite od spoljnih prijetnji, mutiraju i napadaju njeno tijelo.

Džoana zbog toga živi u prostoriji na tavanu uz zapečaćene prozore i vrata sa filterima za pročišćavanje vazduha. Sa suprugom komunicira samo putem laptopa preko kojeg zajednički gledaju i televizijski program.

Mast ćelije su posebna vrsta ćelija, uključene su u funkcionisanje imuniteta i prvenstveno se nalaze u koži. Tretmani i lijekovi namijenjeni pacijentima sa MCAS-om ne pomažu Džoani i nesrećni bračni par ne zna da li će se ikada njihova situacija promijeniti.

“Nema lakog načina za prevazilaženje ovog problema. Želim da Džoana bude bezbjedna i na svaki način to pokušavamo da ostvarimo. Jedan od trenutnih načina jeste da se ne viđamo. Posvećeni smo jedno drugom i čekat ćemo koliko god treba do pronalaska bilo kakvog lijeka za njeno stanje”, kaže Skot.

Ljekari su pokušali brojne tretmane, ali do sada nijedan nije bio uspješan.

nezavisne.com

GODISNJICA
MARKETING