ŽENA MU OVO RADILA SVAKI DAN, PA ZAVRŠIO U BOLNICI: Kada su ga pregledali, imali su šta da vide

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Tomija više nisu zanimali njegovi uobičajeni hobiji, a posao popravke automobila kojim se toliko ponosio raspadao se.

Tomi se čudno ponašao, postao je paranoičan – čak je optuživao Deb da pokušava da ga otruje – i zaboravio kako da radi svoj posao.

Govoreći za The Healthy, Deb, majka dvoje djece iz , je godinama rekla da su doktori mislili da ima mentalne bolesti. Ali kroz sopstveno istraživanje, Deb je otkrila da Tomi ima frontotemporalnu demenciju, što je i potvrđeno.

Većina ljudi dobije dijagnozu frontotemporalne demencije između 45 i 65 godina, prenosi The Sun.

Razvija se godinama. Ali za razliku od drugih oblika demencije, gubitak pamćenja nije ključna karakteristika, ona se javlja kasnije. Umjesto toga, znaci uključuju sebičnost, prejedanje, borbu sa organizacijom, spor govor. Deb je rekla: „Tomi tokom nekoliko mjeseci, Tomi je od pažljivog muža punog ljubavi i preduzetnika kojeg sam poznavala počeo da pokazuje neke veoma čudne osobine. „Postao je zavisnik od kompjuterskih igrica i sate je provodio povučen u svojoj sobi, igrajući se.

Tomija više nisu zanimali njegovi uobičajeni hobiji, a posao popravke automobila kojim se toliko ponosio raspadao se.

Deb se brinula da njen muž ima krizu srednjih godina – ali znala je da nešto ozbiljno nije u redu jednog dana 2010.

Iako je bio poznat kao „najbolji mehaničar u gradu“, nije imao pojma kako da popravi automobil klijenta.

  • Pronašla sam ga kako panično gleda ispod haube klijentovog automobila – rekla je Deb.

Deb je odvela Tomija da vidi više ljekara i psihijatara koji su mu dijagnostikovali tešku depresiju i vjerovatno šizofreniju ili bipolarni poremećaj. Bio je „pretrpan psihijatrijskim lijekovima“.

Tomi je izgledao bolje nakon što se vratio iz bolnice sve do otprilike godinu dana kasnije. Tokom dvije godine izgubio je nekoliko poslova i prestao da vodi računa o ličnoj higijeni. Ali on je također pokazivao veoma čudne simptome, uključujući ponavljajuća ponašanja – uzastopno gašenje i paljenje televizora ili izuvanje. Porodica je također saznala da postoji veza između frontotemporalne demencije i amiotrofične lateralne skleroze (ALS) – još jedne neurodegenerativne bolesti od koje je umro Tomijev otac.

  • Pacijentima je potrebno između sedam i 20 godina da dobiju dijagnozu jer je toliko nepoznata, a simptomi se lako zamjenjuju sa mentalnom bolešću.
  • Nikada neću vratiti svog muža, ali barem mogu pomoći da drugi ne pate koliko i mi. „Dakle, moj savjet? Vjerujte svojoj intuiciji. Vi najbolje poznajete svoju voljenu osobu – pa ako vam dijagnoza nije u redu, nastavite da pokušavate dok ne dobijete odgovore.