Zenica će disati punim plućima: Štetna prašina će uskoro biti u granicama?

arcelor mittal zenica
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prema postojećoj okolinskoj dozvoli kompanije definisano je 40 mjera za usklađenost od kojih su 33 u potpunosti provedene, a pet je u procesu provođenja, dok dvije nisu potrebne jer su već riješene, rekao je Nikhil Mehta, generalni direktor ArcelorMittal Zenica, na prezentaciji o trenutnom stanju svojih obaveza vezanih za usklađenost sa regulativom za zaštitu okoliša, kao i o planovima za naredni period.

TRI PROJEKTA

– Dosad smo investirali više od 100 miliona eura samo u zaštitu okoliša i to pokazuje naše dobre namjere. Mi smo građani Zenice i nastavit ćemo da budemo građani Zenice, istakao je Mehta.

Dodao je da su najvažnija postignuća za 2021. godinu završetak tri glavna projekta: sistema sekundarnog otprašivanja na konvertorima u pogonu Čeličana – projekt vrijedan pet miliona eura, hibridnog filtera na Sinter mašini br. 6 u pogonu Aglomeracija – projekt vrijedan dva miliona eura i Toplane Zenica – projekt vrijedan 50 miliona eura.

Uz ove projekte, naglasio je Mehta, počeli su da preduzimaju i druge mjere kao što su sanacija krajnjih vertikala na koksnoj bateriji, povećano održavanje zidova koksne baterije i instalacija sistema za kontinuirano praćenje emisija u cijeloj fabrici.

Mehta je naveo da su već sada s emisijom polutanata SOx i NOx u granicama za sve pogone, ali da za prašinu imaju izazove na pogonima Aglomeracija i Čeličana te na Koksari, na kojoj su emisije veće od dozvoljenih granica i prašine i difuzne emisije. Za poboljšanje emisija iz pogona Koksara ove godine su ugovorili četiri miliona eura vrijedne projekte, a dodatne investicije imat će i na Čeličani te Aglomeraciji.

– Već tokom ove godine osigurat ćemo da prašina sa Čeličane i Aglomeracije bude u granicama limita za BiH, poručio je Mehta.

S obzirom na to da je Toplana Zenica počela raditi sa novim kotlovima od 19. novembra 2021, nema korištenja energetskog uglja, što rezultira potpunom usklađenošću sa normama po pitanju prašine, oksida sumpora i oksida azota (SOx i NOx). Također, više nema odlaganja pepela na Rači i došlo je do značajnog smanjenja potrošnje vode.

ZAHTJEV

Nikhil Mehta je objasnio da se nada da će uspjeti dodatno smanjiti emisije štetnih polutanata u zrak u Zenici i dobiti integralnu okolišnu dozvolu za koju su već predali zahtjev.

Poskupljenje električne energije će poslovanje AMZ-a opteretiti s dodatnih 12-14 miliona KM. Generalni direktor kompanije je zahvalio Vladi FBiH što je uvažila zahtjeve privrednika i što je tako dat prostor privredi da preživi.