Portal 072info

Zenica: Centralna bajramska svečanost u Čaršijskoj džamiji

Muslimani širom svijeta u nedjelju (25. juna) će obilježiti Ramazanski bajram. Centralna bajramska svečanost za područje Muftiluka zeničkog bit će upriličena u Sultan Ahmedovoj (Čaršijskoj) džamiji u Zenici, gdje će bajram – namaz predvoditi i hutbu održati muftija dr. Ejub ef. Dautović.

Bajrami su prilika za jačanje vjere, za razmišljanje kako da postanemo bolji ljudi te da širimo ljubav u zajednici. Ramazanski bajram je blagdan kojim se obilježava kraj posta.

Javna manifestacija Bajrama se ogleda u zajedničkom obavljanju bajram-namaza, lijepom odijevanju, posjeti rodbini i prijateljima, čestitanju i međusobnom ugošćavanju.

Drugi dan Ramazanskog bajrama se prema Odluci Rijaseta IZ BiH iz januara 1995. obilježava kao Dan šehida. Tim povodom u ponedjeljak (26. juna) će u Zenici na mezaristanu Prašnice i na centralnom spomen- obilježju “Kameni spavač” biti upriličeno odavanje počasti, polaganje cvijeća i učenje Fatihe šehidima.

Trećeg dana Bajrama, delegacija Medžlisa IZ Zenica će posjetiti Kazneno-popravni zavod Zenica i upriličiti prigodan program za osuđena lica, koja se nalaze na izdržavanju kazni u ovoj Ustanovi. 

Podijelite članak