Portal 072info

Zenica: Cjevovod od Strmešnjaka do Pehara izgrađen u doba Austro-Ugarske

Vodovodna mreža u Zenici stara je između 40 i 50 godina, a i danas je u funkciji cjevovod u dužini od šest kilometara koji je izgrađen još u doba Austro-Ugarske 1910. godine, od izvorišta Strmešnjak do naselja Pehare. Ovo je za „Avaz“ rekao Nedim Šečić, pomoćnik direktora za tehničke poslove u zeničkom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“.

Nema redukcija

Vodosnabdijevanje gradskih i prigradskih naselja je, kako kaže Šečić, od 2005. godine stabilno i nema redukcija, a dnevno budu od 2,5 do 3 kvara.

– Više od 88.000 stanovnika Zenice snabdijevamo vodom. U posljednjih desetak godina puno radimo na smanjenju gubitaka vode, što je problem mnogih vodovoda u BiH. Dok su u Sarajevu gubici 70 posto, kod nas su u 2016. godini oni iznosili 26 posto i među najmanjim su u BiH – kaže Šečić.

Grad je od 2007. godine podijeljen na 13 mjernih zona u kojima su uvedeni fiksni mjerači i dvije u kojima se potrošnja mjeri mobilnim uređajima.

– Ne pamtim da se u našem gradu u posljednjih deset godina desio slučaj da, recimo, voda teče danima niz ulicu, kao što je to slučaj u Sarajevu ili drugim gradovima. Svaki kvar bude uočen i otklonjen u roku od 48 sati, a jedan od posljednjih većih bio je prije desetak dana u Crkvicama – ističe Šečić.

Ovo preduzeće ima i vlastiti laboratorij za kontrolu ispravnosti vode. Mjesečno se uzme 300 uzoraka, a Šečić garantira potpunu ispravnost vode koju piju Zeničani.

– Grad se snabdijeva gravitacionim sistemom, odnosno, slobodnim padom i zato imamo među najnižim cijenama vode u BiH. Trenutno pripremamo projekt „BiH 2“, koji podrazumijeva unapređenje sistema, zamjenu dotrajalih linija i bolju kontrolu sistema. Nakon tog projekta gubici bi do 2020. godine trebali iznositi oko 20 posto, što je zadovoljavajući procent za zemlje Evropske unije – govori Šečić.

Grant sredstva

Ovim projektom, za koji, kako kaže Šečić, postoje grant sredstva od 21 milion KM, već sljedeće godine trebale bi biti izmijenjene i cijevi koje su postavljene u doba Austro-Ugarske.

Glavno izvorište na Kruščici

Zenica se snabdijeva vodom s četiri izvora. Glavno izvorište je na planini Kruščici, udaljenoj 20 kilometara od Zenice, i 99 posto stanovništva se snabdijeva s ovog izvorišta. Zatim, otvoreni vodozahvat Babina Rijeka te dva manja izvorišta Strmešnjak i Klopče.

avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box