Portal 072info

ZENICA: Da li u vrtiću “Dunja” čistačica obavlja poslove odgajatelja!?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

zenicaNa samom početku reći ću samo jedno! Za sav ne/rad odgovornih institucija krivi su građani koji svojom letargijom produžuju stanje ovakvo kako jeste iz godine u godinu.

Autor:
Muhamed PIVIĆ / 32. vijećnik

S obzirom da je i na moju adresu stigla prijava koja je poslata u Inspekciju rada, odnosno Zahtjev za inspekcijsku kontrolu, a poznavajući uobičajene šablonske odgovore mogli bismo, mi građani, javno pitati, koje će se radnje poduzeti i dali će se izdati upozorenje da se iste nepravilnosti otklone?

Ta ista osoba tvrdi da se obraćala Upravnom odboru Ustanove 14.03.2014.g., a da nikada nije dobila odgovor, kao ni od Načelnika, niti Sektora društvenih djelatnosti. Dakle, direktoricu niko nije ni pozvao na odgovornost a kamoli sankcionisao a zbog ovog slučaja ali i drugih nezakonitih radnji iz domena pravno-radnih odnosa ali i finansijskog poslovanja (utrošak novca od humanitarne utakmice nikada nije javno objavljen)… Također, tvrdi da za sve navedeno posjeduje medicinsku, policijsku, foto dokumentaciju kao i mailove.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zato želim javno da Vas pitam šta ste poduzeli nakon ličnog dolaska u Inspekciju rada osobe kojoj neću spominjati ime, a koja je prijavila odredjene zakonske nepravilnosti u JU „Predskolski odgoj i obrazovanje“, odnosno saznanja, koja mogu biti predmetom Vaseg rada? Mislim, ako javno pitamo bio bi red i da nam javno odgovorite.

Naime, radi se o slijedećem:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

1. U januaru 2008. godine direktorica razrješava dužnosti nn osobu obavljanja poslova bez pismenog obrazloženja od strane Upravnog odbora koji ju je imenovao na tu dužnost u skladu sa stručnom spremom i opravdanog razloga ili potrebe i šalje u novu radnu jedinicu u okviru Javne ustanove bez rješenja.

2. nn osoba cijelu školsku godinu 2011./2012. u vrtiću “Radost” radi samostalno u grupi koja broji 19 djece u periodu od septembra 2011. do marta 2012. a od marta 2012. do juna 2012. 23 djece na poslovima odgajatelja bez rješenja. Za rad u odgojonoj grupi sa ovim brojem djece, zakonski su obavezna dva odgajatelja čime je grubo prekršen zakon ( nn osoba posjeduje dokumentaciju koja to potvrdjuje).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

3. U periodu od 2008. do 2013. prebačena je nekoliko puta iz jedne radne jedinice u drugu, telefonskim ili usmenim putem, nikada sa rješenjem od strane direktorice.

4. Neophodno je provjeriti i zasnivanje radnog odnosa na poslove pravnice kao i socijalnog pedagoga i ako sistematizacijom socijalni pedagog ne može obavljati posao odgajatelja. Radna mjesta se izmišljaju jer je navedena snaha uposlenice u Upravi ustanove, a ova druga u srodstvu sa općinskim službenikom. Provjeriti sve radnike koji su primljeni bez konkursa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

5. U vrtiću “Poletarac” nije uposlena čistacica tako da poslove higijene obavlja kuharica zaposlena u tom vrtiću kao i u vrtiću “Sead Skrgo” u Radakovu, niko nije uposlen na poslovima održavanja higijene.

6. U vrtiću “Dunja” čistacica obavlja poslove odgajatelja iako nije kvalifikovana za rad sa djecom (odvodi i dovodi djecu koja u vrtiću borave poslije nastave u školi ali i mijenja odgajatelja u sobi ).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

7. Nepostojanje sindikata u JU iako zakon obavezuje njegovo postojanje

8. Upravni odbor JU „Predskoslki odgoj i obrazovanje“ čine tri člana, od kojih su sva tri člana Bošnjakinje i sva tri člana žene. Zakonom je predviđeno da sastav Upravnog odbora odražava nacinalni sastav stanovništva kao i spolnu strukturu što ukazuje na činjenicu da Upravni odbor u ovom sastavu nije zakonit. MOLIM PROVJERU

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

9.Upravni odbor nije odgovorio niti na jedno pismeno obraćanje na šta su zakonom također obavezni u roku od 15 dana. Posjedujem protokolisane molbe kojim to mogu potvrditi.

Na kraju obraćanja nn osoba Vas MOLI DA JOJ ODGOVORITE UKOLIKO OVIM PUTEM NE MOŽE DA PRIJAVI NAVEDENE NEPRAVILNOSTI I AKO JE NJEN DOLAZAK NEOPHODAN, JER JE SPREMNA TO UČINITI KAKO BI SE ZAKON KONAČNO POČEO POŠTOVATI U JAVNOJ USTANOVI „PREDŠKOLSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE“ ZENICA.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjećam da se nakon dosadašnjih Otvorenih pisama upućenoj direktorici Uprave za inspekcijske poslove još uvijek ništa ne dešava. Također, napominjem da direktorica Uprave za inspekcijske poslove Mirsada Silajdžić u sastavu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ima 21 vrstu različitih inspekcija koje se nalaze u sastavu 2 sektora kao osnovnih organizacionih jedinica Uprave, kojima rukovode pomoćnici direktora.

U sastavu svakog sektora nalazi se više vrsta kantonalnih inspekcija, razvrstanih po međusobnoj srodnosti i povezanosti oblasti u kojima vrše inspekcijski nadzor.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

doznajemo.com

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME