Portal 072info

Zenica: Dječiji parlament i Neno Belan će obilježiti Međunarodni dan djeteta

U nedjelju, 20. novembra grupa Dječiji parlament, koja djeluje u okviru udruženja “Naša djeca” Zenica obilježit će Međunarodni dan djeteta. U obilježavanju ovog važnog dana, pridružit će im se i Neno Belan, te mališani iz vrtića “Radost”. Pozivamo vas da dođete u Shopping centar Džananović u 12:00 h i zajedno s nama proslavite Međunarodni dan djeteta.

Dječiji parlament broji oko 40 članova, djece svih uzrasta, učenika osnovnih i srednjih škola. Sa grupom se realizira niz radionica i projekata o pravima djeteta, kroz koje se potiče kritičko i kreativno razmišljanje. Dječiji parlament je osnovan 2011. godine, a 2014. godine je formaliziran u Gradskoj upravi Zenica. Cilj ove grupe je da okupi što veći broj djece, kako bi ih bolje upoznali sa njihovim pravima i kako bi podstakli svoje vršnjake za aktivnije djelovanje u zajednici. Članovi/ce grupe svake godine obilježe bitne datume za djecu, među kojima su najznačajniji Međunarodni dan djeteta, Dječija nedjelja i Dan planete Zemlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kroz svoj rad grupa pokušava da skrene pažnju djece, odraslih i vlasti na položaj djece i na ključne probleme s kojima se djeca i njihovi roditelji susreću 20. novembar se obilježava kao Međunarodni dan djeteta i rođendan UN-ove Konvencije o pravima djeteta. 1959. godine, Generalna skupština UN-a usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta, a trideset godina poslije usvojena je i Konvencija o pravima djeteta. Potpisnici Konvencije o pravima djeteta teže razumijevanju, prihvaćanju i općenitoj dobrobiti sve djece svijeta.

Ovim danom svake godine organizacije koje se bave dječijim pravima i slobodama potiču na poduzimanje konkretnijih koraka u zaštiti i unapređenju dječijih prava, jer su djeca posebno osjetljiva skupina koja bezrezervno treba zaštitu i pažnju. Stepen poštovanja osnovnih dječijih prava je pokazatelj napretka društva u cjelini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME