Portal 072info

Zenica: Javna tribina CCI-a o nezaposlenosti,zdravstvu,mladima

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) priredili su sinoć u sali Skupštine ZDK javnu tribinu  na temu „Smanjenje nezaposlenosti, bolje zdravstvene usluge građanima i  veća briga za mlade – izazovi i prepreke za vlast Zeničko-dobojskog  kantona’’.
Na javnoj tribini učestvovali su zastupnici  Skupštine Zeničko-dobojskog kantona,Draženka Subašić, iz DF-a,Naidin Ahmetspahić,iz SDA,Ivo Tadić iz HDZ-a,Munib Husejnagić, iz SDP-a,Ismet Sarajlić iz SBB-a.

Konstatovano je, da se ZDK smatra jednim od razvijenijih kantona,a s druge strane veliki je broj nezaposlenih i male su plaće. Zakon o pripadnosti javnih prihoda stavlja ZDK u neravnopravan položaj. Za oblast zdravstva i obrazovanja nužne su reforme,a trend odlaska mladih mora se zaustaviti. Investitorima se mora stvoriti povoljniji ambijent za ulaganja i pravna sigurnost.Nažalost,ključne odluke donose se na višim nivoima vlasti,rečeno je na skupu.

Nakon izlaganja aktera tribine o stanju nezaposlenosti,zdravstvu i mladima,pitanja su postavljali prisutni građani. Ukazali su da se stvari sporo ili nikako ne mijenjaju na bolje,pri čemu je,kako su istakli,vrlo teško ostvariti bilo koje individualno pravo. Kada ćete početi nešto raditi,upitao je jedan od građana. Koga školujemo i za koga, kada mladi godinama čekaju na birou za posao i zar nije sramotno da ima porodica u kojima četvoro privređuje,a s druge strane ima višečlanih porodica u kojima niko ne radi,neka su od postavljenih pitanja na tribini.
Javne tribine imaju za cilj da predstavnici u zakonodavnim organima vlasti BiH, kroz direktnu komunikaciju sa građanima/biračima predstave svoje aktivnosti, rezultate rada, te razgovaraju o aktuelnoj situaciju na zadatu temu,podsjetio je Ivica Ćavar,projekt menadžer CCI-a.     (Š.B.)


rtvze.ba

Podijelite članak