Portal 072info

ZENICA Masovno orkestrirano trovanje pasa u Babinoj rijeci

Na lokalitetu Babine rijeke, svog prostora koji okružuje Ensar džamiju, pa dalje ka bazenima, od prošle sedmice tačnije 11 avgusta 2016, pa do današnjeg dana provodi se smišljeno, orkestrirano nezakonito trovanje i ubijanje napuštenih pasa.  Trovanja su potvrđena i od strane dežurnog veterinara Veterinarske stanice Polivet.  Po saznanjima Udruženja ŠAPA Zenica, otrovano je preko 15 pasa, od kojih je 10 ubijeno, dok se u ovom trenutku za život pet otrovanih pasa borimo. 

          Ovaj perfidni kukavički zločin koincidira sa prijetnjama koje su upućivane članovima Udruženja od određenih krugova sa tog lokaliteta, te su kao takve i date na uvid MUPu i Tužilaštvu Ze-Do Kantona.   

           Pozivamo sve da u okviru svojih nadležnosti provedu hitnu istragu, te identifikuju počinitelje ovog gnusnog čina.  Ubijanje napuštenih životinja je krivično djelo za koje je zaprijećena zatvorska kazna u skladu sa odredbama Krivičnog zakona Federacije BiH.  Pored toga trovanje pasa uz ostavljanje i nanošenje otrova po otvorenim površinama ugrožava sigurnost ljudi, djece i ostalih tzv. vlasničkih životinja, te spada u domen izazivanja opće opasnosti.  Više otrovanih pasa je umrlo na cesti, trotoaru, na očigled prolaznika, djece, njihova tijela su se nalazila u parkovima, grmlju, na travi, neku su umirali satima, neki su nađeni mrtvi.                     

          Trovanje životinja je bez presedana necivilizacijski čin, i pokazatelj stanja i slika jednog društva.  Najveći broj otrovanih pasa su stariji psi koji žive na lokalitetu Babine rijeke dugi niz godina, i bili su voljeni psi uz koje su generacije djece odrastale.      

          Pozivamo građane Zenice, medije, vjerske službenike, i sve relevantne organe da osude ovakav monstruozan zločin protiv napuštenih životinja, i pošalju nedvosmislenu poruku osude, kojom će obeshrabriti sve eventualne izolovane nezakonite akcije pojedinaca.

          Podsjećamo da je problem napuštenih životinja primarno problem ljudske neodgovornosti, i umjesto da fokus svih budu neodgovorni vlasnici životinja koji generiraju problem napuštanjem ili odraslih pasa, starih bolesnih, rasnih, ne-rasnih, pasa iz borbi ili lova kad im posluže svrsi i više ne trebaju, potomstva svojih pasa koje odbijaju da sterilišu i godinama prolaze nekažnjeno, najčešće je fokus isključivo uperen na životinje kojima su neljudi uskratili dom i ljubav, i darovali život na ulici, koje su predmetom progona, šikaniranja, ubijanja, povređivanja. 

          Ništa i niko ne može opravdati ovakav čin ubijanja i trovanja životinja.  Apelujemo na građane da budu odgovorni, da prijavljuju svako kršenje Zakona, te da ukoliko primijete nove slučajeve trovanja iste prijave odmah Udruženju, Veterinarskoj stanici, te svim relevantnim organima, da zovu policiju na lice mjesta, kao i Kantonalnu veterinarsku inspekciju. 

Nemamo pravo da ćutimo i zatvaramo oči.  Zenica nije i ne smije postati grad koji ovakva zlodjela toleriše u tišini.  

ŠAPA Zenica

Podijelite članak