Portal 072info

ZENICA Na kazanima Narodne kuhinje 1.500 korisnika

Foto: Avaz.ba / J. Hadžić

Svakog dana na deset punktova u gradu oko 1.500 korisnika s kanticama dolazi po svoj obrok spasa, koji im organizira Gradska narodna kuhinja u Zenici još od januara 1999. godine.

Na evidenciji JU Centar za socijalni rad nalaze se socijalno ugrožene kategorije, koje status korisnika stječu ukoliko su materijalno neosigurane, za rad nesposobne osobe, penzioneri koji iz materijalnih i psihofizičkih razloga nisu u mogućnosti sami pripremiti hranu, raseljena lica, prosjaci… 

Sezonski jelovnik

Da bi obrok bio uvijek svjež i na vrijeme, uposlenici kuhinje na posao dolaze oko 5 sati. Dugogodišnja praksa je ustaljeni sezonski jelovnik. Tako se pripremaju grah, bosanski lonac, paprikaš, makaroni… 

Šest dana u sedmici, osim nedjelje, korisnici dobiju ručak i večeru koja se dijeli isključivo starim i iznemoglim osobama.

Prilikom posjete reportera “Dnevnog avaza” jučer smo na punktu u mjesnoj zajednici Mokušnice zatekli nestrpljive korisnike koji su sa svojim kanticama iščekivali dostavno vozilo. 

Ponedjeljkom je na jelovniku grah. Budući da treba više vremena za njegovo spremanje, hrana dolazi kasnije nego ostalim danima pa se korisnici nerijetko i unervoze čekajući.

radenko-djikic

Đikić: Sve u životu

Velika pomoć

Da ne misle na vrijeme, pojedini korisnici skrenu misli kartajući. Već pet godina ovdje se hrani Radenko Đikić, kojem obrok koji dobije predstavlja sve u životu.

– Ne radim niti sam u penziji, tako da mi je ovo velika pomoć u životu. Hrana je odlična, lijepo je znati da socijalno ugroženi nisu zapostavljeni – kaže Đikić.

Blizu dvije godine, zahvaljujući obroku Narodne kuhinje, uspijeva preživjeti i Ratko Antić, koji i pored penzije nema dovoljno sredstava za život.

– Mnogo mi znači ovaj obrok, naročito pred kraj mjeseca, kada čekam penziju. Zadovoljan sam kvalitetom i količinom, da nema ovoga, šta bismo – ističe Antić.

Na raspolaganju još dvije kuhinje

Rad kuhinje finansira se iz budžeta Grada, donacijama pravnih i fizičkih lica te sredstvima odobrenim od Vlade ZDK za rad javnih kuhinja. Osim Gradske narodne kuhinje, u Zenici su socijalno ugroženim kategorijama na raspolaganju i ”Merhametova” te ”Caritasova” kuhinja na točkovima, koje imaju dosta manji broj korisnika.

Autor: D. PAŠALIĆ / AVAZ.BA 

Podijelite članak