Portal 072info

ZENICA: Novi plenum građana u dvorani Bilmišće

IMG_6295

Jučerašnji Plenum građana održao se ispred zgrade RMK Prometa, a trajao je nešto manje od 30 minuta, obzirom da je sala u kojoj je planiran sastanak bila premala da prim isve one koji su htjeli da prisustvuju sastanku.

Ipak, obzirom na veliku zainteresovanost od strane građana Zenice, sutrašnji Plenum održat će se u dvorani Bilmišće u Zenici, sa početkom od 13:00 sati.

Važno je napomenuti da su predstavnici građana, nakon velikih demonstracija u Zenici, razgovarali sa Sretkom Radišićem, predsjedavajućim Skupštine ZDK, te istakli sve zahtjeve koje su zatražili od strane skupštine kao i buduće Vlade.

U Zenici je u jutarnjim satima održana i 47. sjednica Kolegija Skupštine ZDK, gdje se istaknulo da isti Kolegij podržava i uvažava zahtjeve za ukidanje svih novčanih naknada i to nosiocima izvršnih i zakonodavnih organa vlasti nakon prestanka obavljanja fukcije, ali zbog činjenice da je to pravo regulisano federalnim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, Skupština Zeničko-dobojskog kantona nije nadležna za izmjenu navedenog zakona u pomenutom smislu.

Pomenuti Kolegij je podržao zahtjev predstavnika Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona, a isti se odnosi na to da se u što skorije vrijeme pristupi imenovanju madatara, odnosno kandidata za premijera nove Vlade Kantona od strane Skupštine, koji bi bio nestranački kandidat, nekompromitovan i ekspert iz određene oblasti, te nakon toga i nove Vlade Kantona, a sve u skladu sa odredbama Ustava i važećih propisa. 

Podijelite članak