Portal 072info

Zenica: Obilježavanje Svjetskog dana srca i Dana bez automobila

– Kardiovaskularne bolesti su ubice broj jedan u svijetu. Svake godine uzrok su 17,5 miliona prijevremenih smrti, a očekuje se da će ta brojka do 2030. godine porasti na 23 miliona. Dobra vijest je da je mnoge kardiovaskularne bolesti moguće spriječiti tako što ćete u svoj svakodnevni život unijeti nekoliko jednostavnih promjena, kao što su zdrava ishrana, fizička aktivnost i prestanak pušenja. Na Trgu Alije Izetbegovića bio je organiziran info štand sa distribucijom promotivnog materijala i mjerenjem krvnog pritiska. Vrlo je važno kontrolisati svoje zdravstveno stanje, naročito kad uzmemo u obzir činjenicu da je visok krvni pritisak broj jedan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, a zove se i „tihi ubica“ jer obično nema znakova upozorenja ili simptoma, istakla je dr. Elma Kuduzović, koordinator Funkcionalnog centra za promociju zdravlja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 

U cilju podizanja svijesti javnosti o značaju fizičke aktivnosti Institut za zdravlje i sigurnost hrane pridružio “Kritičnoj masi Zenica”, programu u organizaciji Udruženja za promociju eko i alternativne kulture “Priroda i društvo” koja je promotivnom biciklističkom gradskom vožnjom, te zumbom na otvorenom na simboličan način obilježila ovaj dan.

 

Prije, u toku i po završetku fizičkih aktivnosti-vožnje, na štandu INZ-a učesnici su se mogli poslužiti osvježavajućim pićem, voćem i zdravim grickalicama, s ciljem promocije zdravog načina ishrane.

 

Istovremeno, dok su djevojke ukrašavale svoja bicikla, momci su učestvovali u takmičenju vožnje bicikla na zadnjem točku, a potom su obavili zajedničku vožnju ulicama Grada Zenice.

 

– Zenica ima idealne uslove da bude potpuno biciklistički grad, i dok BiH ima milion registrovanih auta, u jednom Amsterdamu ima toliko registrovanih bicikala. Nije nemoguće, imamo idealnu konfiguraciju grada, a ja bih svima preporučila da jačaju svoje noge, svoje srce, sve to mogu dobiti fizičkom aktivnošću, istakla je Majda Ibraković, predstavnica Udruženja mladih za promociju eko i alternativne kulture “Priroda i društvo” Zenica.

 

Uokviru višesatnog programa organizovana je i “Zumba s Dilom” u kojoj su uživali učesnici vožnje, volonteri i aktivisti, ali i građani, koji su zaplesali uz odličnu kombinaciju plesa i fitnesa.

 

– Odlučili našim sugrađanima priuštiti besplatni trening u cilju promocije sporta, koji podržava razvoj tijela, koji utiče na psihofizičku sposobnost osobe i drago mi je da su naši sugrađani osviješteni po tom pitanju. Zumba je kombinacija plesa i fitnesa i samim tim spada u taj dio programa koji utiče na psihoifizički razvoj, te smo se odlučili priključiti ovoj akciji, koja je itekako potrebna našem gradu da bi se građani što više posvetili zdravlju i zdravom životu, rekla je Dila Seferović, licencirani Zumba instruktor.

 

U okviru ovih aktivnosti, zaposlenici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane su se odazvali akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je organizovana u saradnji sa Crvenim križem Grada Zenica i Transfuzijskim centrom Kantonalne bolnice Zenica s ciljem podizanja svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život, te je neophodna kod složenih medicinskih i hirurških zahvata.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Podijelite članak

Počitajte još

Strahovito nevrijeme pogodilo dijelove Balkana, grom ubio ženu, led zabijelio sve (VIDEO)

Redakcija

Ronaldo ima novi imidž: Dobio pet miliona lajkova za samo sat vremena

Redakcija

Bh. pjevač ulazi u politiku, evo gdje vodi sugrađane ako pobijedi

Redakcija

Bicikl više nije siguran ni u kući

072info

Novalić rekao da se riješio Zorana Blagojevića, a bio s njim u Tuzli

Redakcija

Barcelona za Pjanića Juventusu daje svog velikog talenta

072info

Covid-19: Prva zemlja sa više od 100 hiljada mrtvih

Redakcija

Dočekali smo skupa 65 sretnih Bajrama

072info

I Saša Popović dobio 100 eura “pomoći” od države Srbije

072info

Da li ste znali: Otkrivamo ko je razvio ideju socijalne distance 2006. godine

Redakcija

Nakon dva mjeseca: Uprkos riziku, mladi okupirali diskoteke

072info

Radnicima u BiH smanjili plaće i do 700 KM, nude im rad “nacrno”

072info

Novo popuštanje mjera u BiH: Promjene od sutra

Redakcija

Stravična nesreća kod Srebrenika: Poginule dvije osobe

Redakcija

Mehmedović: U SDA se domogli pozicija oni koji nisu tu zbog ideje, već zbog ličnog interesa

Redakcija

Istraživanja / Pandemija pokazala koliko su važni: Njegovatelji moraju biti bolje plaćeni

Redakcija

Prevrnuo se šleper, povrijeđen vozač (FOTO)

Redakcija

Almedin Šišić: Bakir, heroj naše mladosti

072info

Požar na benzinskoj pumpi

Redakcija

Problem broj jedan u svakoj vezi

072info