Portal 072info

Zenica: Obilježena 35. godišnjica rudarske nesreće u Raspotočju

U pogonu Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica danas je prigodnim sjećanjem obilježena 35. godišnjica od rudarske nesreće i ovoj jami,u kojoj je 12. maja 1982. godine živote izgubilo 39 rudara.

Na spomen obilježje,na kojem su pored poginulih rudara od prije 35 godina ispisana i imena petorice poginulih rudara iz nesreće koja se dogodila 4. septembra 2014. godine,delegacije Uprave i Sindikata Rudnika požile su cvijeće i odata je počast stradalim komoratima.

-Ova tužna podsjećanja iznova su prilika da pozovemo odgovorne u vlastima i vladajućem društvu,koncernu Elektroprivrede BIH, na stalnu brigu za poboljšanje uslova rada rudara i potrebu ulaganja u modernizaciju i stvaranje sigurnijeg radnog okruženja,ukazao je Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata Rudnika Zenica.

Obilježavanju 35. godišnjice rudarske tragedije,prisustvovao je i Sinan Husić,predsjednik federalnog rudarskog sindikata,koji je pozvao odgovorne političare da zajedno posjete pogon Stranjani i da se uvjere u loše uslove rada ovog pogona.

rtvze.ba

Podijelite članak