Portal 072info

ZENICA Odobren upis studenata Medicine

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlada Zeničko-dobojskog kantona danas je usvojila Odluku o planu upisa na Medicinski fakultet zeničkog Univerziteta. Nakon što je Zdravstveni fakultet, osnovan 2005. godine pri Univerzitetu u Zenici, preimenovan u Medicinski, te pratećih procedura registracije i odobrenja, donošenjem te odluke, prvi studenti integrisanog šestogodišnjeg studija na zeničkom Medinskom fakultetu biće upisani ove akademske godine, ističe rektor Univerziteta u Zenici, profesor Dževad Zečić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Nastavna baza novog fakulteta, sa medicinskim i zdravstvenim odsjekom, biće u Kantonalnoj bolnici, koja prethodno mora biti pravno preimenovana u Univerzitetski bolnički centar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Ovo je postupak koji je praktično već počeo, jer bez zeničke bolnice nema ni edukacije, prostora, opreme, ni nastavnika izabranih u saradnička zvanja potrebna studiju Medicine, – dodaje Zečić, najavljujući i skoro formiranje doktorskih studija na Medicinskom fakultetu, za vlastite i potrebe zajednice.

Prema Odluci o planu upisa i konkursu, koji bi trebalo da bude objavljen početkom devetog mjeseca u sklopu zajedničkog konkursa drugog upisnog roka, u prvu godinu Medicinskog fakulteta u Zenici biće upisano 40 redovnih i 20 samofinansirajućih studenata. Prvu godinu, redovni studenti,koji će prethodno polagati prijemni ispit iz biologije, hemije i fizike, plaćaće 100 konvertibilnih maraka, samofinansirajući 3.000, a strani državljani 6.000 konvertibilnih maraka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Osnivanje opšte medicine pri zeničkom univerzitetu, najznačajniji je projekat poslije osnivanja Univerziteta u Zenici. Zenički Medicinski fakultet biće stub društva, zahvaljujući kojem se otvaraju nove mogućnosti za Kantonalnu bolnicu i Univerzitet u Zenici, – istakao je rektor zeničkog Univerziteta, profesor doktor Dževad Zečić.

RTVZE

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME