ZENICA: Održan drugi Plenum građana na Bilmišću (FOTO)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

PlenumgradjanaZDK

Građani Zenice, koji već nekoliko dana uporno protestuju ispred zgrade Vlade ZDK i Općine Zenica, danas su se odlučili okupiti u dvorani Bilmišće, te održati još jedan drugi po redu Plenum građana, na koji se odazvalo oko 500 Zeničana i Zeničanki.

Predstavnici Plenuma, ali i ostali prisutni bili su nezadovoljni odzivom današnjeg Plenuma, koji je započeo u tačno 13:00 sati, te su svi smatrali da je ovaj broj prisutnih itekako slab. Dženan Skelić, jedan od nekolicine lidera, istakao da do sada sve stvari idu u pozitivnom smjeru te će se problemi rješavati iz dana u dan.

Na Plenumu je određen i ekspertni tim koji će biti zadužen da u starije vrijeme vodi sve aktivnosti vezane za rješavanje svih stavki. Kako je naglašeno u ovom timu su izabrani predstavnici nekolicine grupa koji su odlučili zastupati interese, kao i to da se bore za uslove građana.

Ono na šta se najviše akcenat stavio jeste ukidanje statusa bijelog hljeba, što nije prihvaćeno zbog višeg nivoa vlasti i promjena Vlade. Zatim su se imenovali moderatori, imenovali glasnogovornici, koji će komunicirati sa javnošću i osoba koja će komunicirati sa MUP-om po pitanju bezbjedonosnih aspekata.

Najavljeno je da će u ponedjeljak, 17. februara, u toku dana predstavnici Plenuma prisustvovati sjednici Kolegija kantonalne Skupštine. Zenički prosvjednici su odlučili tražiti od Kolegija Skupštine ZDK da ona predloži mandatara, koji je nestranački i čije ime nije ime ukaljano, a dolazi iz redova eksperta, jer je to u skladu sa zakonom.