ZENICA: Održan pokret „Hrana, ne oružje“

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

1551509_702007649829865_1835504405_n

U Zenici je danas po prvi put održan pokret „Hrana, ne oružje“, koji se već održao u glavnom gradu naše zemlje, te se odmah nakon Sarajeva proširio i u Zenicu.

Ovo će biti do sada prva akcija dijeljenja besplatne hrane na ulicama grada. Aktivisti i aktivistkinje ovog pokreta su odlučili da od prikupljenih namirnica skuhaju i naprave tople obroke za sve Zeničane, te da na taj način nahrane one koji nisu u situaciji da kupuju i spremaju hranu sami sebi.

Ova akcija „Hrana, ne oružje“, je dio velikog globalnog pokreta koji se bori protiv siromaštva, neravnopravne podjele dobara u svijetu i za osnovno pravo, pravo na obrok, organizovana je u Sarajevu proteklih nekoliko vikenda zaredom. Sarajlije su subotom, prvo u centru grada, a potom i na Ilidži, mogle dobiti besplatan vegetarijanski obrok pripremljen od namirnica prikupljenih sa sarajevskih pijaca.

Cjelokupna ekipa i tim ljudi iz Kolektiva „Hrana, a ne oružje“ se zalaže i idu ka tome da se izbore za osnovna ljudska prava poput prava na besplatan obrok, proteste protiv siromaštva i oskudice, te na taj način žele skrenuti pažnju na nepravednu raspodjelu u društvu koja dovodi do gladi širom svijeta.