ZENICA | OSAM GODINA ZAJEDNO: Pustimo balone, dočekajmo ramazan

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Vidjeti osmijeh djeteta i uzbuđenje prilikom puštanja balona u zrak u vrijeme akšamskog ezana, znači jedno, dolazak gosta kojeg čekamo da nam pohrli u zagrljaj, mjesec ramazan. To je mjesec, kada su osjećaji svih nas potpuno drugačiji u poređenju na ostalih jedanaest mjeseci.

To divno raspoloženje, već osam godina želimo da podijelimo sa što više naših sugrađana, naročito sa onim najmanjim i najslađim.

Osam godina kontinuiranog rada, osmišljavanja posebnih momenata tog dana, te želje da javni doček ramazana ostane duboko urezan u sjećanjima njihovih malih glavica, stigla nam je nova godina i novi Ramazanski vozić u organizaciji neformalne grupe koju sačinjava sedam žena, drugarica, Zeničanki.

Ove godine, naš zajednički dan zakazujemo u srijedu, 22. marta 2023. godine, na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, te će kao i prethodnih godina, djeci koja se prijave i izvrše uplatu kotizacija biti obezbijeđeno mjesto u voziću sa helijum balonom, uz bogato pripremljen ramazanski paketić.

Program započinje upravo podjelom paketiće, te će se od 16 sati nastaviti na Trgu Alije Izetbegovića uz bogat dječiji i vjerski program, druženje sa nekoliko maskota, najdražih junaka naših mališana, a nakon toga će uslijediti i tradicionalni, osmi po redu Ramazanski vozić, koji ove godine broji 500 zeničkih mališana, najslađih kandilja ovog grada uzrasta od pet do 12 godina.

Po okončanju programa, zenički mališani, njih 500 formiraju vozić, te uz pomoć volontera i pripadnika MUP-a ZDK, započinju rutu od Hadži Mazića kuće, preko Kamenog spavača, kroz Trg Alije Izetbegovića, preko Titove ulice, sve do Carine, gdje prave krug i vraćaju se ponovo na Trg, gdje uz odbrojavanje iščekuju akšamski ezan i u isti znak puštaju balone u zrak, i na taj način simbolično dočekuju najljepšeg gosta.

Djeca koja nisu ostvarila učešće u ovogodišnjem voziću, moći će sebi kupiti balon na Trgu, te učestvovati u zajedničkom puštanju i dočeku ramazana.

Važno je napomenuti da i ove godine, kao i svih prethodnih, naš dan upotpunjuju i djeca iz Javne ustanove „Dom porodica“, koji će biti sa nama kako na Trgu uz nekoliko pripremljenih tačaka, tako i u samom Voziću.

Termin prijava i sve informacije zainteresovani mogu pratiti na oficijelnoj Viber zajednici “Ramazanski vozić Zenica 2023”

Viber

Vagone sreće i prijateljstva Ramazanskog vozića i ove godine podržat će brojni privredni subjekti, udruženja, organizacije, te pojedinci, koji su uvidjeli posebnost i interesovanje ovog projekta.

Sretni smo i ponosni, jer već osam godina projekt hrabro i jako korača ovim gradom, te zasigurno postaje poseban i unikatan simbol grada Zenice.

“Čeznja za lijepim ramazanom, u srcu je djetetu svakom,

Naš vozić spreman je tu, da te dočeka najdraži gostu.”