Portal 072info

Zenica: Otvorena izložba fotografija “Sarajevo/Istanbul – Biseri osmanske arhitekture”

Muzej grada Zenice i Udruženje “Monolit” organizirali su, u muzejskoj galeriji, izložbu fotografija “Sarajevo/Istanbul – Biseri osmanske arhitekture”, koja je dio projekta pod nazivom “Promocija osmanskog kulturnog naslijeđa Bosne i Turske”, čiji su autori Kenan Šurković i Elvira Bojadžić.

Izložba predstavlja najljepše primjere klasične osmanske arhitekture koji se mogu naći u Istanbulu i “balkanskoj prijestolnici takvih spomenika Sarajevu”.

Izloženim fotografijama spomenika osmanske arhitekture autori su vješto spojili ova dva grada, Istanbula, koji je uvijek bio centar iz kojeg se sve širilo, i Sarajeva, koje je zapadni odraz tog uticaja.

“Najupečatljiviji biseri osmanske arhitekture Sarajeva i Istanbula uvijek su bile džamije i to je bio povod da se napravi ova izložba, koja predstavlja svu ljepotu džamija ova dva grada. U Sarajevu postoji niz malih prelijepih džamija, za koje mnogi i ne znaju da postoje, njihova ljepota i arhitektura je skrivena od naše svakodnevnice, a treba ih posjetiti i uvjeriti se u skladnost njihove gradnje”, rekao nam je jedan od autora, Kenan Šurković.

Izložba fotografija “Sarajevo/Istanbul – Biseri osmanske arhitekture” biće otvorena za građanstvo u narednih sedam dana u galeriji Muzeja grada Zenice.

(Fena/enb)

Podijelite članak