Portal 072info

ZENICA Pojačan inspekcijski nadzor u oblasti odlaganja otpada

Služba za inspekcijske poslove obavještava građane da je u okviru svojih redovnih aktivnosti, a u skladu s Odlukom  o komunalnom redu Grada Zenica  (“Službene novine općine Zenica”, broj: 7/11, prečišćen tekst  2/13) pojačala  inspekcijski nadzor u oblasti odlaganja otpada.
Zenica ima organizovan i uređen sistem prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja otpada. I pored toga nesavjesni građani svoj otpad odlažu na javnim površinama, pored kontejnera, odnosno na mjestima koja  za to nisu  predviđena.

Inspekcija  u okviru  svoje nadležnosti poduzima propisane mjere kako bi suzbila  ovakve nelegalne radnje i protiv lica  koja odlažu otpad suprotno Odluci o komunalnom redu  bit će poduzete  prekršajne  i upravne mjere.
Navedeni problem naročito je izražen  u Crkvicama kod zgrade Jabuka
i  Paviljona, u blizini Kantonalne bolnice, te u naseljima Stranjani, Crnile i Ponirak.

Inspekcijskim ispitnim postupkom je utvrđeno da u tim dijelovima grada građani stvaraju nelegalne deponije. Otpad dovoze putničkim vozilima, kombi-vozilima, traktorima, džipovima  i isti odlažu  pored kontejnera i na  javnim površinama.
Do sada je identifikovano 15 prekršilaca (građana, vlasnika ugostiteljskih, zanatskih i trgovačkih radnji i pravnih lica), koji na nepropisan način odlažu kućni i drugi otpad. Protiv njih će biti podnesene prekršajne prijave, u skladu s  Odlukom  o komunalnom redu (odredbama članova 113 i 114, te 176 i 178), a prekršioci posebno plaćaju  troškove odvoza nelegalno ostavljenog otpada.

Mole se  građani  da ne odlažu otpad pored kontejnera i na javnim površinama.

Također molimo građane ukoliko imaju saznanja o eventualnim  počiniocima prekršaja da podatke dostave Službi za inspekcijske poslove na telefon broj: 032/249-102 ili na e-mailnihad.spahic@zenica.ba

         

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box