ZENICA Pozlilo dvojici rudara, ostaju u utrobi jame Stranjani do daljnjeg

Dvojici rudara koji su od jutros u utrobi jame pogona Stranjani, usljed iscrpljenosti i iznemoglosti je pozlilo, saznaje “Avaz”.

Prevezeni u bolnicu

Prema riječima Smaje Dogloda, u ime Sindikata, oni su vozilom Hitne pomoći prevezeni u Kantonalnu bolnicu Zenica radi ukazivanja ljekarske pomoći.

– Oni su se, uprkos teškom zdravstvenom stanju, nakon ukazane pomoći vratili u jamu. To najbolje govori koliko su istrajni u svojoj borbi. U jami se, dakle, trenutno nalazi 75 rudara, a koji odbijaju izaći iz jame u znak protesta zbog najavljene likvidacije ovog pogona zeničkog Rudnika – kaže Doglod.

Osim njih, oko 75 rudara nalazi se u krugu ove jame. Podsjetimo, rudari su najprije jučer obustavili proizvodnju zbog straha od likvidacije ovog pogona, a potom je pola njih rano jutros sišlo u jamu i odbijaju izaći.

Još nije poznato do kada će rudari ostati u utrobi jame, budući da je odluka “Elektroprivrede BiH” jasna i neupitna – pogon Stranjani se gasi, a rudari ove jame preraspodijeliti će se u Staru jamu i Raspotočje.

Uprkos tome, oni su odlučni i poručuju kako ostaju u jami do daljnjeg i ne žele se pomiriti s epilogom gašenja ovog pogona.

– Ne damo Stranjane! Nećemo dozvoliti da se ugasi pogon koji daje najkvalitetniji ugalj! Mi smo kolateralna šteta velikih ulaganja i napravljenih gubitaka u Raspotočju! Neko nas svjesno želi ugasiti – samo su neki od komentara vidno ogorčenih rudara Stranjana.

Komorati koji se nalaze u utrobi jame sve su lošijeg zdravstvenog stanja, zbog čega bi Hitna pomoć u neizvjesnoj noći za zeničke komorata, koji ionako zarađuju hljeb sa sedam kora, mogla imati pune ruke posla.

Rizična noć Duga, teška i rizična noć nalazi se pred komoratima, koji su dovedeni do prosjačkog štapa, te su prinuđeni boriti se za posao i egzistenciju riskirajući živote koji su im ionako svakodnevno ugroženi samim silaskom u utrobu jame.  

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE