Portal 072info

ZENICA: Predstavljen je kao zdrav pogon, ne dimi i ne zagađuje, ali…

Jeste li znali da…

Messer, postrojenje za razlaganje zraka u Zenici koje je pušteno u rad 2008. godine spada u pogone i postrojenja, koji mogu izazvati nesreće većih razmjera kojem Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdaje okolišnu dozvolu?

Procjena utjecaja na okoliš obavezna je i oni mogu biti izgrađeni i pušteni u rad samo ako imaju okolišnu dozvolu.

Obzirom da je postrojenje pušteno u rad daleke 2008 godine, u vrijeme kada sam i sam bio nezainteresovan za dešavanja u lokalnoj zajednici, nije me iznenadilo kako je mali broj građana upoznat šta se to gradilo i izgradilo nadomak grada. Iznenadilo me je nešto drugo.

Messerova nova razlagaona zraka identična je fabrikama koje je ova grupacija sagradila u Kini i Vijetnamu primjenjujući najnovija naučno tehnološka dostignuća u ovoj oblasti. Da li je zbog te činjenice odabrano da Kinezi budu graditelji zeničkog postrojenja nije poznato ali je poznato, doduše manjem broju ljudi, podatak da su varioci na izgradnji postrojenja za razlaganje zraka bili/e Kineskinje. 😀

Tehnologija koja se koristi navodno je u potpunosti u skladu sa zaštitom životne sredine, nema nikakvih zagađenja niti štetnih uticaja na okolinu. Osnovna sirovina je zrak, a proizvodi su sastavni dijelovi zraka: kisik, argon, azot. Predstavljen je kao zdrav pogon, ne dimi i ne zagađuje.

Ne dimi i ne zagađuje ali uzima kisik. A može li se živjeti bez kisika? U ovakvom okruženju u kojem živimo izdati okolinsku dozvolu jednom takvom postrojenju je više nego suludo. Zbog čega je izdata dozvola? Zbog 25, 50, 100 radnika ili zbog nečeg sasvim trećeg?

Kazali su i kako je to postrojenje, danas locirano u krugu Arcelor Mittala, prva takva fabrika u Bosni i Hercegovini, izgrađena po najsavremenijim metodama koje se trenutno primjenjuju u svijetu.

Međutim, ono što nam nisu kazali je to, da bi u slučaju da eksplodira došlo do nesreće većih razmjera. Ukratko, u slučaju eksplozije, Nove Zenice ne bi bilo!

“U slučaju da pređe onaj vrući čelik iz čeličane i ako malo curi kisik iz rezervoara to je klasični ‘spoj’ koji može izazvati jednu takvu eksploziju”, podatak koji sam nedavno čuo, zaprepastio me.

Zračni kompresor, srce ovog postrojenja uzima 5000 kubika zeničkog zraka koje razlaže na osnovne komponente – kisik, argon i azot od čega se kao krajnji proizvod dobija gasoviti kisik, tečni kisik i tečni argon vraćajući azot u preostali ionako zagađeni zenički zrak.

Interesantan je podatak da se “studija spašavanja nesreća većih razmjera” koja je izrađena za ovaj pogon ne može pronaći na zvaničnim web. stranicama institucija kao ni na zvaničnoj stranici Messer-a.

Na sajtu Federalnog ministarstva turizma i okoliša može se pronaći samo Plan sprečavanja nesreća većih razmjera za skladište plina propan-butan “FORGING“ d.o.o. Novi Travnik.

Trebamo li brinuti zbog toga što u blizini imamo pogon i postrojenje koji može izazvati nesreću većih razmjera, što je istom izdata okolišna dozvola i što je pušten u rad ili zbog optužbe za širenje panike?

U slučaju da ja biram, izabrao bi ovo treće, jer panike nema, dozvola je izdata, a izrađenu “studiju o spašavanju nesreća većih razmjera” nisam vidio i ne znam koliko je strašna.

Muhamed Pivić/tridesetdrugivijecnik.blogspot.in

Podijelite članak