Portal 072info

ZENICA: Promijeniti trasu autoputa kroz Nemilu

Gradsko vijeće grada Zenice usvojilo je Nacrt izmjene Regulacionog plana “Centar Nemila” i uputilo ga u javnu raspravu od 30 dana, dok će vijećnici raspravu i glasanje o Nacrtu izmjene Urbanističkog plana Nemile, koji je također prezentirana vijećnicima i javnosti, provesti tek nakon što bude utvrđena konačna trasa autoputa koridora Vc kroz ovo zeničko naselje.

Regulacioni plan usvojen je i uz zaključak da se gradonačelniku Husejinu Smajloviću (SDA) daju ovlaštenja da kod JP Ceste Federacije BiH pokuša ishoditi promjenu planirane trase autoceste kroz Nemilu.

– Nije još donešena odluka o autoputu 5c i tražit ćemo da se za područje Nemile izmjesti trasa. Dosadašnja iskustva su teška, jer mnogi su životi izgubljeni na magistralnom putu M-17- istakao je Smajlović, koji je dodao da bi sadašnja planirana trasa autoputa kroz naseljeno mjesto zaustavila razvoj Nemile, a što se ne može dozvoliti.

Vijeće je na prijedlog Gradonačelnika izabralo Zlatka Osmanovića za Gradskog pravobranioca, a prijedlog za potvrdu petočlane Izborne komisije grada Zenice, u sastavu mr. Selver Keleštura (predsjednik), Vlado Trifković, Ivona Čolić, Haris Hrgić i Nezir Pivić, poslan je na potvrdu Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Jučer su u vijećničke klupe prvi put zasjeli i zakletvu položili Aida Jahić i Sedin Fejzić (SBB-Fahrudin Radončić), te Husnija Huseinspahić, Senaid Mujezinović i Izet Babić (SDA), koji su popunili upražnjena mjesta nakon Općih izbora, zbog izbora članova njihovih stranaka na više nivoe vlasti. 

V.B./Avaz.ba

Podijelite članak