Portal 072info

Zenica: Promocija knjige “Čekičanje vremena” Ramiza Huremagića

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
ČEKIČANJE VREMENA U GRADU ČELIKA

U Cabaret Clubu Zenica će se u petak, 10. februara s početkom u 19.00 sati održati promocija knjige “Čekičanje vremena” Ramiza Huremagića, Cazinjanina rođenog u Bihaću sa sarajevskom adresom prebivališta, kako za sebe zna reći ovaj pjesnik, s mišlju da je toliko dovoljno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I, doista je tako – sasvim skromna ljudska gromada, a veliki pjesnik. Tu gromadu od pjesnika prepoznali su svi oni koji su došli u doticaj s njegovim nesvakidašnjim stihovima. Jedan od njih je bh. književnik Sead Mahmutefendić koji ističe da ne zna nijednog pjesnika prema kojem bi osjećao toliko simpatičnosti: “On je sasvim čist, plemenit, velik i vedar. Njegova pjesnička ljupkost je nedostižna. Svakako je za žaljenje što od njega znamo sasvim malo, ali i to malo je od neocjenjive vrijednosti.

Najkraće rečeno, Huremagić popravlja ljude prikazujući ih onakvima kakvi su”. Mahmutefendić ističe da je Huremagićeva poezija samo za one koji imaju sposobnost da ga čitaju ili osjećaju, a to su oni koji imaju dušu, koji vole istinu: “Njegovi jezički, kulturološki izumi, njegove pjesmotvorne kovanice u službi su jedne atmosfere pjesme, jednog moćnog i samosvojnog poetskog svijeta, nove magije, nove alhemije, u službi poezije, stavljenne na uvid i na zadovoljstvo čovjeku”.

Ono što Huremagića čini posebnim u recentnoj bosanskohercegovačkoj književnoj sceni jeste mogućnost da poetskim jezikom iznese, kako je ova zbirka i samim naslovom nagovijestila, iščekiča duboko potisnuto vrijeme, a s njim na površinu i sve ono potisnuto s nekadašnjom nakanom da se što prije zaboravi. Ta “zakopana” prošlost sada se vraća kao bumerang koji opet zaobilazi sadašnjost nagovještavajući stalni ciklus smjene dobra i zla te vraćanja zla ukoliko čovječanstvo ne shvati svoja zlodjela. Prvi dio zbirke Nebeska pješadija katarzično prikazuje te greške prošlosti u kojoj su izgubljene generacije radi pogrešnih ideala i ideologija. Bumerang prvoga ogleda se u drugome dijelu zbirke U jeziku je kost u kojemu se posebnim poetskim jezikom i lirskim slikama ukazuje na one velike i male nedaće savremenog čovjeka, kojega opet prate neke pogrešne ideologije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Govor ljubavi svoje mjesto će naći u trećem dijelu zbirke, O ljubavi svakodnevno, koji sadrži motivsko-tematske koordinate, koje Huremagić implicira kao stanovitu protezu, zagrebavši, čini se, još dublje, ostavljajući nam mogućnost vlastitog prepoznavanja u tek naznačenim slutnjama, stvarajući pri tome Savršeni prostor igre za ljubav ili mržnju.

U knjižari Books.ba upriličena promocija poezije Ramiza Huremagića
i knjižara Books.ba upriličili su u četrvtak, 15. decembra večer promocije Ramizove poezije. Sa Ramizom su o poeziji, ideologijama, alhemiji i svašta još nečem govorili književnik Sead Mahmutefendić, spisateljica Elma Porobić i profesor teorije književnosti Edin Pobrić.
Savršeni prostor u Huremagićevoj poeziji prepoznaje i bh.spisateljica Elma Porobić koja prostor pjesama ovoga pjesnika imenuje upravo Savršenim Prostorom: “Mogli bismo reći da je ovom zbirkom, što odjekuje i u samome naslovu Čekičanje vremena, Huremagić odlučio “disciplinirati” svoja lomljiva, varljiva i neuhvatljiva sjećanja, svojim Čekičem od pjesničkog jezika razbiti vremenski svedeno i stabilizirano te iščekićati nešto što bismo mogli nazvati Savršenim Prostorom, u kojem se kroz trenutke intenziteta razobličavaju i umnogostručuju pjesnikova iskustva”

Svoje viđenje Huremagićeve poezije iznijet će Naida Mujkić i Mirela Bašić, asistentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici i pjesnikinje. Uz pjesnika Huremagića, vremenom promocije će čekićati i Šeherzada Džafić, docentica s Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću, koja ističe da koliko god da ima prostora i vremena da govori o poeziji ovoga pjesnika, nedostaje joj trenutak više. Zasad poručuje sljedeće: Huremagić je sigurno jedan od onih pjesnika zbog kojeg će i oni koji mrze, zavoljeti poeziju. Čekamo vas, Cabaret Club Zenica, 10.februara s početkom u 19.00h.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)