Zenica prvak u vakcinaciji u FBiH, počela vakcinacija i opšte populacije

Alis Kozica
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zeničko-dobojski kanton je prvak u Federaciji Bosne i Hercegovini po pripremljenosti te do sada obavljenoj imunizaciji I i II faze, zdravstvenih radnika i osoba starijih od 75+ u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

U cilju što efikasnijeg praćenja procesa masovne imunizacije u ZDK Zavod zdravstvenog osiguranja je omogućio pristup centralnom zdravstvenom sistemu, te pružio informatičku podršku za elektronsko evidentiranja provođenja masovne COVID-19 imunizacije građana Zenice u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”.

Na ovaj način će se elektronskom zdravstvenom kartonu evidentirati informacije o primljenoj vakcini, vrsti primljene vakcine, datumu prijema vakcine i datumu revakcinacije. Na ovaj način će se moći pratiti statistička evidencija o broju vakcinisanih i revakcinisanih građana.

Za N1 je govorio Šef tima za imunizaciju Zeničko- dobojskog kantona, dr. Alis Kozica.

Koliko vakcina je raspodjeljeno u Zeničko – dobojskom koliko vakcina raspolaže ZDK?

– Do sada je zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu (12 domova zdravlja i dvije bolnice za svoje zaposlenike, a domovi zdravlja za imunizaciju i građana, te starački domovi, dva u Zenica, po jedan u Usori i Žepču), podijeljeno oko 6.600 vakcina. Tokom vikenda i početkom sedmice očekujemo da su sve raspoređene vakcine upotrijebljene. Vakcine su, redom, stizale, proizvođača AstraZeneca, Pfizer i Sinovac, iz donacija i COVAX programa.

Od sutra počinje revakcinacija “rezervisanim” Pfizer vakcinama – 1.140 vakcina za osobe koje su primile vakcinu ovog proizvođača. U ovom trenutku nemamo službene najave ZZJZ FBIH koji nam dostavlja vakcine za dalju distribuciju domovima zdravlja.

Da li je završena I faza vakcinacije zdravstvenih radnika koliko ih je bilo u planu?

– Da, nešto više od 2.700 osoba u zdravstvenim ustanovama, prvo javnim domovima zdravlja, bolnicama, a u kasnijoj fazi privatne stomatološke ordinacije, apoteke i klinike je vakcinisano. Svi koji su iskazali želju su vakcinisani i onda se prešlo na fazu vakcinisanja starijih građana.

Kada završavate vakcinaciju u II fazi, u domovima za stare, 75+?

– U ZDK je vakcinisanje po domovima završeno. U manjim mjestima je početkom, a u većim mjestima krajem prošle sedmice krenula i imunizacija OPĆE populacije, 75+, uopćeno 60+ i hroničnih. Za to koga vakcinišu i kojom dinamikom odgovaraju i građane pozivaju Domovi zdravlja. Prema podacima iz domova zdravlja do ovog jutra je upotrijebljeno oko 1.600 vakcina općoj populaciji. Svaka nova isporuka – od onog što pripadne Federaciji, ZDK dobija 15 posto, a onda se distribuira po interesu/prijavama i broju stanovništva na 12 općina/gradova ZDK.

U KS je ‘spremna’ Zetra, a vakcina nema za masovnu imunizaciju? Kada može uopšte biti masovna imunizacija u ZDK?

– Prije početka vakcinisanja opće populacije, dok su još bili vakcinisani zdravstveni radnici, bio je iskazan interes za vakcinisanjem oko 20.000 osoba starije životne dobi i hroničnih bolesnika. Na taj broj treba dodati i mlađe, koji se isto mogu prijavljivati, ali ti spiskovi u ovoj fazi nam nisu dostavljani.

Što se tiče “masovne” vakcinacije ona će posebno biti potrebna ako počnu pristizati Sputnik-V vakcine, obzirom da je njihova upotreba moguća samo u roku od dva sata od trenutka “vađenja iz hladnog lanca”, odnosno specijaliziranih frižidera. I pored toga, pripremljen je punkt za masovno vakcinisanje u Areni Zenica.

Punkt omogućava vakcinisanje 1.000 osoba za jedan dan. Sve tehničke pretpostavke su isplanirane i urađene, tako da jedino preostaje da čekamo veće količine vakcina. Podsjetićemo, da su pojedine medijske najave govorile od 80-180 hiljada vakcina u narednih 5-6 sedmica.