ZENICA Sindikat radnika “ArcelorMittala” za sutra najavio proteste

Sindikat radnika kompanije “ArcelorMittal” Zenica donio je zvaničnu odluku o organiziranju protesta zbog neisplaćenih plaća, potvrdio je za ”Avaz” Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata. 

– Mi smo dali rok da se plaće uplate danas do 15 sati, a oni to nisu učinili. Budući da nisu ispunili zahtjev Sindikata, donijeli smo odluku da sutra održimo protest u trajanju od sat ispred direkcije preduzeća – kaže Kapetanović.

Dodaje kako je menadžment kompanije dobio dopis da se radnicima isplati 50 posto plaće, međutim, Sindikat, kao ni radnici nisu dobili zvanično obavještenje o tome.

– Mi ćemo protestirati svaki dan pa sve dok nam ne uplate plaću. Radnici “ArcelorMittala” novac za plaće zarade za dva dana. Na vrijeme smo upozorili menadžment da će doći do protesta, stoga odbijamo bilo kakvu odgovornost za neželjene posljedice skupa – izjavio je Kapetanović.

“ArcelorMittal” Zenica ima oko 2.300 uposlenika, njih 1.650 su članovi Sindikata, a Kapetanović se nada da će svi oni doći na sutrašnje proteste.

Podsjetimo, iz “ArcelorMittala” ranije su pojasnili da su razlozi kašnjenja isplate plaća uzrokovani vanjskim faktorima na koje kompanija ne može direktno utjecati. Tu konkretno navode dešavanja na Kosovu, ali i EU zaštitne mjere na izvoz iz BiH, te povećane cijene električne energije i prirodnog plina.

Međutim, u Sindikatu nisu zadovoljni obrazloženjem o razlozima kašnjenja plaće, naročito jer je u februaru, kako tvrde, za odabrane radnike uplaćena stimulacija, a osim toga, eksternim izvođačima na vrijeme je uplaćen novac.

– Očekujemo bezrezervnu podršku i masovno prisustvo zaposlenika kompanije protestnom skupu – poručili su iz Sindikata.

AVAZ-D.PAŠALIĆ

Prethodni članakHiljade autoprijevoznika napustile BiH
Sljedeći članakŠta se desi na internetu u jednoj minuti