Portal 072info

ZENICA Sindikat razočaran ponašanjem kolega jame Stranjani

Nakon što su danas rudari jame Stranjani potpisali i predali kolektivnu tužbu i tako ugrozili kompletan zenički rudnik, oglasili su se iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH. 

Kako se navodi u dopisu, “radnici i članovi sindikata, kao i sindikalni predstavnici pogona Raspotočje i Stara jama izražavaju ogromnu zabrinutost zbog informacija koje govore o tome da su radnici pogona Stranjani pokretanjem određenih tužbenih postupaka spremni ugroziti sigurnost radnog života 1.470 radnika RMU Zenica”.

⁃ Radnici u Raspotočju i Staroj jami se pitaju zašto to naši komorati i kolege energično odbijaju mogućnost da radimo zajedno u pogonima koji imaju određenu perspektivu, te pokušamo zajedničkim radom očuvati opstojnost RMU Zenica – navodi se u dopisu.

Rudari se pitaju kako je moguće da jedni drugima poručuju “Ako nema nas, neka nema nikoga”.

⁃ Kako pogledati u oči kolegama iz drugih rudnika iz sastava koncerta “Elektroprivrede BiH”, koji su zajedno s nama 10. septembra ove godine u Sarajevu uzvikivali “Svi smo mi Zenica”. Kako poslije ovoga – stoji u dopisu.

Oni su pozvali struku pogona Stranjani da javno predstavi rudarske projekte i elaborate koji će dokazati ekonomsku opravdanost nastavka izvođenja rudarskih radova u pogonu Stranjani, ako oni postoje.

⁃ O tome ne treba da govore nedovoljno kvalificirane osobe iz Stranjana. Sindikalne podružnice Raspotočje i Stara jama, uz podršku Samostalnog sindikata radnika rudnika, Uprave RMU Zenica i “Elektroprivrede BiH”, pozivaju i od istih zahtijevamo da se najkasnije u roku od 48 sati do kraja definiraju sve odluke i da se realizacijom tih odluka osigura opstanak rudnika – zaključuje se u dopisu koji potpisuje Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, a koji je upućen “Elektroprivredi BiH” i Edinu Pašiću, direktoru RMU Zenica.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 113
    Shares

Počitajte još

Ukoliko do 27. januara ne dobiju novi kolektivni ugovor, 11.000 rudara u FBiH stupa u štrajk

072info

Zeničanin koji je preživio tragediju u Raspotočju: Kad sam nakon 22 sata izašao iz jame, to je bio moj drugi rođendan!

072info

Delić: Od rudarske plaće školovao sam kćerku

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box