Zenica: Smailbegović: Pozvat ćemo poduzetnike da ne potpisuju nove ugovore s EPBiH

Screenshot 6 43
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U sjedištu kompanije ArcelorMittal Zenica počeo je sastanak Udruženja poslodavaca FBiH zbog ugovora o višestrukom povećanju cijene električne energije za privrednike u FBiH.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović najavio je da će predložiti da poslodavci ne potpisuju takve ugovore s Elektroprivredom BiH.

“Mi smo, naime, pripremili zaključak Parlamentu FBiH da se to povećanje limitira na 20 posto. Međutim, taj zaključak nije prošao. Prevladava mišljenje da se da povjerenje Vladi FBiH, da će to Vlada FBiH pravilno iskomunicirati. Nisu htjeli da se Parlament FBiH previše upliće u te procente”, kazao je Smailbegović.

Jedinstven je stav poslodavaca, podvukao je Smailbegović, da je 20-postotno povećanje električne energije “gornja granica do koje privreda neće doći u ozbiljne posljedice i probleme”.

“Sve preko toga zaista bi neke kompanije dovelo u značajne probleme”, istakao je Smailbegović.

Najavio je da će na današnjem sastanku usvojiti zaključke, od kojih je jedan usaglašavanje stava o procentu poskupljenja kojeg su spremni prihvatiti.

“Druga je stvar da se dogovorimo ili da pozovemo sve kompanije da ne potpisuju ove prijedloge ugovora, kako su dobili za, ne znam ni ja, dva do tri puta povećanje, čak i 3,5 puta. Mislim da je to rekord, po informacijama koje ja imam”, kazao je Smailbegović.

Ako poslodavci ne potpišu ugovore, napomenuo je Smailbegović, postoji zakonska mogućnost da se prebaci na tzv. “rezervno snabdijevanje”.

“Tada je električna energija skuplja za dodatnih 20 posto, ali ja se ipak nadam da će prevladati razum te da će i Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH imati dovoljno razumijevanja i da ćemo sjesti i napraviti kompromisno rješenje”, kazao je Smailbegović.

Direktor AMZ-a Nikhil Mehta, prošle je sedmice na kazao da bi po novom poskupljenje električne energije za tu kompaniju iznosilo 125 posto ili 72 miliona KM veće izdatke na godišnjem nivou, samo za električnu energiju.

Podsjetio je da je zbog promocije zelene energije te naplate karbonskih taksi poskupjela električna energija u Evropi, zbog čega je ta kompanija zatvorila pogone u njemačlkim gradovima Hamburgu i Duisburgu.

“Postoji taksa za karbon od 90 eura po megavatu, koja se primjenjuje u Evropi. Možemo razumjeti zašto cijena električne energije raste. Danas su cijene energije veoma visoke i to je nešto što ne može biti održivo. Definitivno će se smanjiti. BiH izvozi električnu energiju i ima viškove električne energije. Jasno je da smo u boljoj situaciji u poređenju sa svim našim komšijama. Zato očekujemo od Vlade FBiH da podrži industriju u ovim teškim vremenima”, kazao je Mehta.

Može se, dodao je, očekivati povećanje cijena električne energije u skladu sa povećanjem cijena sirovina. Oni, napomenuo je Mehta, troše 520.000 megavata električne energije na godišnjem nivou te su najveći potrošač u BiH.

Dodao je da bi, u slučaju da budu prinuđeni slati radnike na čekanje, morali plaćati 55 posto plate pa bi, svi gubici koji bi bili veći od toga, mogli dovesti do prekida proizvodnje i u pogonu u Zenici.