ZENICA Tri javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima

Grada Zenica objavio je tri javna poziva za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za poljoprivredne proizvođače s područja Grada Zenice a u okviru Programa mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2019. godini na području grada.

Pozivi se odnose na dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za poljoprivredne proizvođače s područja Grada Zenice, koji imaju registrovanu poljoprivrednu djelatnost kao osnovno ili dodatno zanimanje po Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima, za proširenje proizvodnje u oblasti poljoprivrede, podsticajna sredstva su namjenjena za nabavku životinja, plastenika i sadnog materijala. Ukupan iznos javnog poziva je do 40.000,00KM. Podsticajna sredstva po jednom vlasniku obrta iznose maksimalno 3.000,00KM.

Sredstva se dodjeljuju i proizvođačima koji su tokom 2019. godine registrovali poljoprivrednu djelatnost kao osnovno zanimanje u skladu sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostim. U okviru ovog poziva podsticajna sredstva su namjenjena za refundaciju troškova obaveza doprinosa kao što su PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, za vlasnike obrta u poljoprivredi, registrovanih u 2019. godini. Ukupan iznos javnog poziva je 4.000,00 KM.

Treći poziv otvoren je za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za podnošenje zahtjeva za odobravanje podsticajnih sredstava za regresiranje kamata za podignute kredite u oblasti poljoprivrede, odnosi se na proizvođač kojima su odobreni poljoprivredni krediti u komercijalnim bankama u 2019. godini.

Podsticajna sredstva su namjenjena za regresiranje kamata na odobrene poljoprivredne kredite. Maksimalna nominalna kamatna stopa koja se regresira je 8%. Kamata se regresira na godišnjem nivou. Ukupan iznos javnog poziva iznosi 3.000,00KM.

Pravo na učešće za odobravanje podsticajnih sredstava za regresiranje kamata na kredite u poljoprivrednoj proizvodnji imaju poljoprivredni proizvođači s područja Grada Zenice, kojima su odobreni isključivo poljoprivredni krediti u komercijalnim bankama, u iznosu od 3.000,00 do 10.000,00 KM i čiji je period otplate kredita do 3 godine.

Prethodni članakDo petka hladno, a od 11. maja temperature i do 30 stepeni
Sljedeći članakPOSAO | Zenički bazeni počinju sa radom 1. juna, potrebno 13 radnika!