Zenica tuguje: Preminuo dr.sc. Smajil Durmišević

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zenica je danas ostala bez još jednog istaknutog sugrađanina. U 66. godini života preminuo je dr.sc.Smajil Durmišević, doktor, univerzitetski profesor i književnik. Termin dženaze i ukopa dr. Durmiševića bit će objavljen naknadno.

Iz biografije dr. Durmiševića:

Dr.sc.Smajil Durmišević rođen je 06.02.1956. godine u Vrataru, Žepa, općina Rogatica. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 1982. godine. Specijalista za školsku medicinu i Higijensko-zdravstvenu ekologiju. Dodijeljen mu je naziv primarijus. 

Magistrirao je 2001. a doktorirao 2006. godine. Bio je profesor na Zdravstvenom i Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, bio je načelnik  Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo u Zenici od 1997. godine. Poznat i kao jedan od rijetkih pisaca haiku poezije u našoj zemlji.

Dr. Durmišević ima referiranih ili objavljenih preko 80 naučno-stručnih radova, te preko dvije stotine i pedeset zdravstveno-popularnih članaka i objavljena tri univerzitetska udžbenika te zbirki pjesama „Nečujni krici – bosanska krvava bajka“, Treptaji“, „Žepski gorocvijeti“ i „Miris divlje ruže“…

Zenicainfo