Portal 072info

ZENICA U petak premijera predstave “Sveto S” u produkciji Velike scene BNP

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica na današnjoj konferenciji najavljena je premijerna izvedba predstave “Sveto S”, za koju autorstvo i režiju potpisuje Tanja Miletić-Oručević. Ovim teatarskim projektom, koji je rađen dokumentaristički, želi se, kako je danas pojašnjeno, rasvijetliti dešavanja vezana za predstavu koja je svim njenim akterima na određeni način obilježila život.
Podsjetili su kako je 31. maja 1990. godine Narodno pozorište iz Zenice došlo na gostovanje u Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu sa predstavom Sveti Sava (po tekstu Siniše Kovačevića i u režiji Vladimira Milčina, op.a.) sa kojom je prethodne večeri uspješno nastupilo na Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Pred pozorištem ih je dočekala grupa demonstranata sa četničkim obilježjima i transparentima. Protestirali su protiv izvođenja predstave koja je, po njihovim informacijama, vrijeđala lik Svetog Save, Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod kao takav. Grupa od pedesetak ili više demonstranata ušla je u punu pozorišnu salu, te uzvicima, skandiranjima, vikom i pjevanjem svetosavskih pjesama onemogućila izvedbu predstave.
– Ovaj događaj je i danas, nakon dvadeset i pet godina, prisutan u kolektivnom sjećanju na prostoru bivše Jugoslavije. Ovo je jedan od ključnih razloga zbog čega se Bosansko narodno pozorište Zenica odlučilo za produkciju ovog projekta, dvadesetipet godina nakon premijerne izvedbe predstave Sveti Savo na pozorišnim daskama Jugoslavije- rekao je Hazim Begagić, direktor pozorišta.
Prema riječima redateljice Tanje Miletić Oručević, htjela se baviti sjećanjem na jednu predstavu i na jedan kulturno-politički skandal, no prije svega je zanimalo individualno ljudsko sjećanje. 
– Zanimalo me kako ljudi iz današnje perspektive vide taj trenutak: kako su se osjećali, čega su se plašili? I – jesu li mogli zamisliti šta ih sve čeka, kakve događaje i kakvu sudbinu im spremaju nosioci ideja koje su tada rikale iz gledališta Južnoslovenskog dramskog pozorišta – riječi su redateljice Tanje Miletić-Oručević.
Dodaje kako je važno baviti se prošlošću, vlastitom prošlošću i prošlošću svoje sredine. 
– Nadamo se da na taj način možemo bolje sagledati teška pitanja koja nam se opet nameću u ovom trenutku: koje su granice slobode govora i umjetničke slobode? Kad treba praviti kompromise? Šta znači vrijeđanje nečijih osjećanja i kad možemo misliti da imamo pravo, pa makar se neko i osjetio uvrijeđenim? Izbori koji stoje pred nama bit će, možda, i mnogo dramatičniji od onih pred kojima su starije kolege stajale 1990. godine – ističe rediteljica Tanja Miletić-Oručević.
U predstavi igra devet glumaca iz glumačkog ansambla pozorišta i to Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Snežana Vidović, Lana Zablocki-Džehverović, Ištvan Gabor, Saša Handžić, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić kao i Ermina Kurevija, gostujuća glumica koja je učestvovala i u originalnoj izvedbi predstave Sveti Sava.
Scenografija i kostimografija povjerena je dugogodišnjoj saradnici BNP-a Sabini Trnki, dramaturg predstave je Hasan Džafić, asistent režije je Miroljub Mijatović, instruktor za scenske borbe je Haris Teljigović, dok je izbor muzike radila rediteljica predstave Tanja Miletić-Oručević.
Premijerna izvedba predstave “Sveto S” će biti u petak, 18. decembra sa početkom u 19.30 sati na Velikoj sceni BNP-a.
Podijelite članak