Screenshot 1 1857
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Gorska služba spašavanja Zenica od prije nekoliko mjeseci bogatija je za psa tragača Atosa. Naizgled razigran belgijski ovčar proteklih nekoliko mjeseci prošao je ozbiljnu obuku i spreman je za traganje za nestalim u nepristupačnim terenima. Pripadnik Gorske službe spašavanja Almir Tabaković već godinu dana angažovan je na intervencijama službe spašavanja, a Atos je već osam mjeseci član GSS Zenica i u sklopu toga prolazi ozbiljne treninge u Sarajevu pod rukovodstvom Marija Demirovića i Šmekija, psa GSS-a Sarajevo.

“Gorska služba spašavanja Zenica je nabavila stariju ženku koja je bila agresivna, a Atosa sam nabavio od prijatelja za sebe sa 2,5 mjeseca, a onda smo ga ubacili i u GSS nakon čega su uslijedili treninzi. Danas je već spreman za angažman na terenu, ali još uvijek treniramo dva puta sedmično u Sarajevu”, kazao je Tabaković.

Atos je drag cijeloj Gorskoj službi spašavanja, ali Atosu niko ne može zamijeniti Tabakovića niti Tabakoviću Atosa. Međutim, sva međusobna ljubav prilikom treniranja ipak nije bila dovoljna da se očuva strpljenje.


“Atos je energičan i dinamičan i uvijek je spreman za akciju tako da je bilo veoma teško kontrolisati to sve. Ja inače nisam pušio, ali kada sam počeo raditi s Atosom i kada morate nešto ponoviti po 10-15 puta, počnete pušiti jer vam treba dosta strpljenja. Međutim, prošlo je i to, Atosu danas kada obučete prsluk, on već zna gdje ide i šta mu je raditi”, govori Tabaković te dodaje da Atos trenira sa Šmekijem.

Potraga za izgubljenim osobama u poplavama, lavinama, ali i u šumama za Atosa ne predstavlja nikakav problem. Spreman je da obavlja posao 25 ljudi u puno kraćem vremenskom periodu i s većim izgledima da će pronaći osobu od ljudi.

Atos je danas za potrebe snimanja video sadržaja ovog članka za samo nekoliko trenutaka pronašao “izgubljenog” muškarca. Strpljivo, ali i dinamično, pratio je tragove njegovog kretanja, a pronašao je i komade tkanine koje je izgubljeni muškarac za sobom ostavio. Najveća nagrada za Atosa nakon završenog posla jeste igranje loptom.

Tabaković je kazao da je ljubav između njih dvojice možda i prevelika, ali da je sve to zbog toga što je Atos ustvari maza.

“Nije bio maza, ali sada jest. Dosta strpljenja i rada je trebalo, ali što je najbitnije imamo povjerenja jedan u drugog. On je već sada član moje porodice. Išao je i na more s mojom suprugom, djetetom i sa mnom. Gdje god idemo mi, ide i Atos”, zaključio je Tabaković u razgovoru za Klix.ba.

Na kraju je pojasnio da je za dalje korake, certifikate i dokumente koje će vrijediti na višim nivoima potrebno izdvojiti određena sredstva koja Gorska služba spašavanja nije u mogućnosti da izdvoji zbog čega su im potrebni sponzori. Međutim i bez toga, Gorska služba spašavanja Zenica sigurno je da ima kvalitetnog i obučenog psa koji će u najbitnijim trenucima kada je svaka sekunda bitna biti na raspolaganju za pronalazak nestalih osoba.

Klix.ba