ZENICA Uspješna andragoška obuka za 20 nastavnika srednjeg stručnog obrazovanja!

ZENICA Uspješna andragoška obuka za 20 nastavnika srednjeg stručnog obrazovanja!

U periodu od 7.10. do 9.10.2016. godine realizirana je osnovna andragoška obuka za 20 nastavnika srednjeg stručnog obrazovanja. Cilj obuke je razvijanje dodatnih kompetencija nastavnika za rad sa odraslim polaznicima, odnosno izgradnja kvalitetnog i održivog sistema kontinuiranog andragoškog osposobljavanja realizatora obrazovanja odraslih na području Zeničko-dobojskog kantona.

Obaveza andragoškog osposobljavanja uposlenika škola utvrđena je Zakonom o obrazovanju odraslih i odnosi se na sve kadrove koji rade ili će raditi sa odraslim polaznicima, a nominirani nastavnici su prva grupa onih koji imaju priliku da razvijaju svoje kompetencije u ovoj oblasti posredstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda, a uz stručnu i finansijsku podršku DVV International – Ureda u Bosni i Hercegovini.

Učesnici obuke su imali priliku da dobiju osnovne informacije o specifičnostima učenja i podučavanja odraslih kroz pet modula (20 nastavnih sati):

Modul I: Učenje odraslih – psihološke osnove, karakteristike i stilovi učenja

Modul II: Komunikacija, grupna dinamika i upravljanje obrazovnom grupom

Modul III: Vizualizacija i prezentacija u obrazovnom radu s odraslima

Modul IV: Interaktivne metode obrazovanja odraslih

Modul V: Interaktivna nastava – metode, kriteriji, aktivnosti.

Kroz predviđene sadržaje grupu od 20 nastavnika vodili su multiplikatori mr. Perica Ivanek i Svjetlana Mamić.

Imajući u vidu da je jedan broj direktora škola prošao obuku iz obrazovnog menadžmenta u obrazovanju odraslih, ovom andragoškom obukom nastavnika nastavlja se sa aktivnostima jačanja školskih kolektiva za rad sa odraslim polaznicima i podizanju kvaliteta obrazovanja odraslih.

Realizacijom ove obuka uspješno je implementiran Ugovor o saradnji potpisan između  Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i  DVV International – Ureda za Bosnu i Hercegovinu kojim je DVV preuzeo obavezu stručne i finansijske podrške u implementaciji Zakona o obrazovanju odraslih Zeničko-dobojskog kantona u 2016. godini.

Svečanim uručenjem certifikata o uspješno je okončanoj  andragoška obuka polaznika. Polaznici su iskazali svoje zadovoljstvo zbog prilike da prisustvuju obuci i zahvalili se kreatorima i realizatorima obuke, za ugodno i korisno provedeno vrijeme i istakli da se nadaju nastavku ovakve vrste obuke. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE