Portal 072info

ZENICA Višestruki povratnik u izvršenju teških krivičnih djela lišen slobode i predat Tužilaštvu

Ilustracija

U proteklom periodu službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici  su preduzimali intenzivne operativne aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnih djela razbojničke krađe, teške krađe i krađe, počinjenih u proteklih nekoliko mjeseci na području Zenice. Prema prikupljenim informacijama i izvršenim uviđajnim radnjama utvrđeno je da je izvršilac ovih krivičnih djela, koristeći nepažnju vlasnika, ulazio u kuće i stanove i tom prilikom otuđivao zlatni nakit, novac, laptope i tablet uređaje. Prilikom ovih radnji izvršilac je u više navrata prekinut i zatečen od strane vlasnika, kada je upotrebljavao silu i zadavao udarce oštećenim, nakon čega je bježao sa lica mjesta sa otuđenim predmetima.

Poduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela i identifikovanju i otkrivanju izvršioca istih, operativni službenici su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela može dovesti lice P.A., rođeno 1994. godine, iz Visokog, za kojim je od strane službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I raspisana operativna potraga, dok je dana 22.09.2015. godine, od strane Općinskog suda u Visokom za licem raspisana centralna potraga.

Nakon što su operativni službenici došli do informacije da se navedeno lice nalazi u jednom stanu u Zenici, od strane policijskih službenika, a uz saglasnost dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Općinskom sudu u Zenici je podnesen zahtjev za izdavanje naredbe za pretres navedenog stana.

Dana 21.10.2015. godine, u jutarnjim satima, izvršen je pretres stana, koji se nalazi u ulici Crkvice. Izvršenim pretresom je pronađeno lice P.A., koje je lišeno slobode i privedeno u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je i zadržano. Istog dana, u službenim prostorijama je izvršena radnja prepoznavanja, kojom prilikom su oštećena lica prepoznala osumnjičenog kao izvršioca krivičnih djela. Lice P.A. je ispitano u svojstvu osumnjičenog i tom prilikom je priznalo izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Kako je utvrđeno, prijavljeni je dana 17.01.2015. godine, u vremenu od 14,10 sati do 14,20 sati, u Zenici, u ulici Štrosmajerova, izvršio krivično djelo razbojničke krađe na štetu K.L. iz Zenice, na način da je ušao u kuću iste i tom prilikom otuđio novac u iznosu od 30,00 KM i jedan laptop. Prilikom izvršenja krivičnog djela u unutrašnjost kuće je ušla oštećena, kojoj je prijavljeni otvorenom pesnicom zadao udarac u predjelu glave, nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu.

Dana 21.03.2015. godine, u vremenu od 16,45 sati do 16,50 sati, u ulici Željeznička, prijavljeni je izvršio krivično djelo razbojničke krađe na štetu B.I. iz Zenice, na način da je ušao u stan vlasništvo navedene, te iz spavaće sobe otuđio određenu količinu zlatnog nakita, kada ga je u izvršenju krivičnog djela zatekla oštećena, koja je ušla u sobu, nakon čega je prijavljeni hvata za vrat, odguruje na stol i trčećim korakom se udaljava iz stana.

Dana 28.12.2014. godine, prijavljeni je u ulici Rujev Do, izvršio krivično djelo teške krađe u kuću vlasništvo S-F.F., na način da je uz pomoć fizičke snage otvorio prozorsko krilo u  prizemlju kuće, ušao u unutrašnjost, te sa dječijeg krevetića otuđio jedan laptop, nakon čega se sa otuđenim predmetom udaljio u nepoznatom pravcu.

Dana 17.12.2014. godine, u vremenu od 14,45 sati do 14,50 sati, u ulici Rujev do, prijavljeni je iz kuće vlasništvo H.F. otuđio novac u iznosu od 100,00 KM i jednu zlatnu narukvicu, te u ulici Fra Grge Martića, iz stana vlasništvo G.F. otuđio novac u iznosu od 400,00 KM i jedan uređaj tablet.

Dana 17.01.2015. godine, prijavljeni je iz stana vlasništvo F.M. otuđio jedan laptop,  nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu.

Izvršenjem ovih krivičnih djela i otuđenjem predmeta vlasnicima kuća i stanova je pričinjena materijalna šteta.

Zavedenom kriminalističkom obradom nad licem P.A. došlo se do operativnih saznanja da je prijavljeni otuđene predmete prodavao licu Č.E. iz Zenice. Dana 22.10.2015. godine, kriminalistički inspektori su pronašli navedeno lice, isto lišili slobode i zadržali u prostorijama za zadržavanje. Lice Č.E. je ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti kupovine otuđenih predmeta.

Danas, 23.10.2015. godine, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona predali u nadležnost lice P.A., uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima “Razbojnička krađa” iz člana 288. KZ FBiH, “Teška krađa” iz člana 287. KZ FBiH i “Krađa” iz člana 286. KZ FBiH, dok će protiv lica Č.E. biti naknadno podnesen izvještaj zbog počinjenog krivičnog djela “Prikrivanje” iz člana 300. KZ FBiH.

Napominjemo da su službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici u protekloj godini lišili slobode prijavljenog zbog zadokumentovanih dvanaest slučajeva trganja lančića sa vrata oštećenih, uglavnom ženskih osoba, čime je počinio krivično djelo “Teška krađa” iz člana 287. stav 1. KZ FBiH i zbog čega je prijavljen  Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Podijelite članak