ZENICA | VJENČANJE U DOBA PANDEMIJE: Poljubac pred matičarom preko maski

Podijelite vijest

Mladi bračni par iz Zenice Ilhana i Ismail Durkalić stao je na ludi kamen u neobičnim uvjetima i vanrednoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa. 

Kako nam je ispričao Ismail, odlučili su krunisati četiri godine sretne veze, a datum vjenčanja odabrali su još u novembru prošle godine. 

– Tada nismo mogli ni naslutiti da bi se moglo dogoditi nešto poput pandemije. Datum je, također, bio simboličan, datum kada smo uplovili u vezu. Tako da nismo razmišljali o pomjeranju, posebno jer je situacija takva da niko ne zna kada će biti kraj – priča nam Durkalić. 

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK na liječenju zbog infekcije Covid-19 trenutno 14 pacijenata

Iako je, dodaje, imao troškove zbog kupovine stana, planirao je taj životni trenutak ozvaničiti s porodicom i prijateljima.

– Planirali smo to obilježiti svečanim ručkom, gdje bi došli roditelji, prijatelji, kum i kuma. Međutim, sve se ovo dogodilo s koronom i propali su planovi – ističe Durkalić. 

Na samom činu vjenčanja mogli su biti samo kum i kuma, što je definitivno bio neuobičajeni i čudan prizor za mladi bračni par. I matičar je, zbog situacije koja vlada, dosta brže radio posao nego što je to praksa. 

ČITAJ JOŠ:  Advent u zeničkom Napretku

– Nije to bilo standardno vjenčanje, nego po skraćenom postupku. Baš se vidi da je vanredna situacija. Morali smo držati distancu, dezinficirati ruke, obuću… Čak ni fotograf nije mogao prisustvovati u sali. Maske su bile obaveze u sali za vjenčanje, a onaj čuveni poljubac pao je preko maski – zaključuje Durkalić. 

Odgodili i medeni mjesec

Durkalići ne mogu kazati hoće li, kada pandemija prođe, ipak ozvaničiti sklapanje braka s većim brojem ljudi. 

– Neizvjesnost je velika, tako da se ništa ne može planirati… Osim toga, finansijski će sve ovo dosta utjecati na sve, pa tako i nas. Zbog svega ovoga, morali smo odgoditi medeni mjesec. Planirali smo da to bude onda naljeto, ali, kako je krenulo, očigledno da neće biti ništa ni od toga – kaže Durkalić. 

ČITAJ JOŠ:  Sveti Nikola zeničkim mališanima za njihovu dobrotu podijelio paketiće

AVAZ – D. PAŠALIĆ