Portal 072info

Zenica: Život u dotrajalim barakama, sa pacovima, miševima i zmijama! (FOTO)

Brojne romske porodice, smještene u nekadašnjem izbjegličkom naselju Banlozi kod Zenice, tvrde da su zaboravljeni i zapostavljeni.

Svi oni već godinama žive u nadi da je smještaj u dotrajalim barakama privremen, dok im nadležni ne nađu neko bolje rješenje. Žive, preživljavaju i snalaze se kako znaju i umiju.

Devastirane barake

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je jučer ovo mjesto gdje smo zatekli gotovo devastirane barake, koje se nalaze uz kolektor otpadnih voda.

Sulejman i Ramiza Šuvalić već 40 godina žive u teškoj situaciji. Baraka u kojoj su smješteni krajnje je neuslovna. Ljeti im je normalno da u kući zateknu pacove, miševe, zmije…

– Obraćali smo se svima, međutim, niko nam ne želi pomoći. Čovjek mi je operisao srce, izvadio bubreg, bolestan je. Teško nam je živjeti ovdje. Kupatilo nam je katastrofa, ma ovdje je užas – govori ona.

Njen suprug Sulejman također je ogorčen što su zaboravljeni i niko im ne nudi nikakvu pomoć. Ne krije da mu mama ide prositi da prežive, drugog izbora nemaju.

– Prošao je Đurđevdan, niko od nas nije imao za roštilja. Kanalizacija mi ide ispod prozora, kupatilo razrušeno, vode skroz slabo, struja gotovo nikako – priča on, dok pokazuje katastrofalno stanje barake u kojoj žive.

I Tahira Sejdić sa svoje dvoje djece teško živi. Nedavno joj je umrlo dijete i nije imala za ukopa. Sakupljala je novac od barake do barake.

– Baraka je puna miševa, čujemo ih navečer kako skaču. Muž mi je nekako doveo vodu u kući. Nikakvih uslova nemamo za normalan život, kad kiša pada sve mi bude mokro – kaže ona.

Pomama za obrok

U trenutku naše posjete bilo je vrijeme za obrok koji svi s nestrpljenjem čekaju. Onaj od narodne kuhinje. Vladala je opća pomama. Posebno je bilo emotivno gledati djecu s cekerima koja trče naseljem prema kombiju. Bilo je i onih koji su negodovali našu posjetu.

– Ako me uslikate, oko ću vam izvaditi – negodovao je jedan od brojnih Roma dok stoji u redu i čeka svoj obrok.

S pogledima punim nade ispratili su nas brojni Romi koji vjeruju da će jednoga dana i za njih doći bolje sutra.

Primorana prositi

U ovom naselju svaka porodica nosi svoju priču i probleme. Svi oni preživljavaju na svoj način. Četiri godine supružnici Senad i Rasma Mačak sa četvero djece za komad hljeba se snađu tako što Rasma, koja je invalid, ide prostiti.

– Civilna sam žrtva rata. Izgubila sam nogu u ratu, kada sam išla djeci po obrok. Žalosno je da danas nemam pravo na obrok od kuhinje pa sam primorana ići prositi – kaže ona.

Avaz.ba

Podijelite članak