Portal 072info

Zeničani duguju za grijanje 31 milion KM

Javno preduzeće “Grijanje” Zenica u narednu zimsku sezonu daljinskog grijanja stambenih i poslovnih prostora u gradu Zenica ponovno ulazi s problemom naplate potraživanja, koja već godinama opterećuju poslovanje ove firme.

Potraživanja JP Grijanje Zenica na dan 30. aprila iznose 36,460.739 KM, od čega su potraživanja pravnih subjekata oko pet i po miliona KM, a od fizičkih osoba blizu 31 milion KM. To je iznos s kojim bi, ako ga plate svi dužnici, Zeničani mogli imati besplatno grijanje dvije pune sezone.

Ono što zabrinjava gradsku upravu pred narednu grijnu sezonu je činjenica da takozvana sumnjiva i sporna potraživanja JP Grijanje, od kojih su neka i nenaplativa, iznose više od trideset miliona KM.

U protekloj grijnoj sezoni postignut je visok stupanj naplate fakturisane realizacije isporuke toplotne energije od čak 99,37 posto, ali ono što otežava poslovanje preduzeća zaduženog za gradsko grijanje je naplata više od 4.600 ‘prošlosezonskih’ sudskih tužbi, koje se nalaze u postupku na Općinskom sudu u Zenici s nenaplaćenih milion i po KM.

Ukupno poslovanje JP Grijanje Zenica je protekle sezone bilo opterećeno i s gubitkom koji je iskazala organizacijska jedinica “Proizvodnja Nemila”, koja posebnim kotlom na otpadno drvo zagrijava dio naselja i poslovnih prostora u Nemili i gdje je toplotna godina okončana s gubitkom od 113.000 KM.

Podijelite članak