Portal 072info

Zeničani sa svojim pretrčanim kilometrima postali dio svjetske trkačke zajednice

Blizu 70 zaljubljenika u trčanje danas je učestvovalo na rekreativnoj trci koja je održana u Zenici povodom Svjetskog dana trčanja koji se obilježava ove sedmice širom svijeta.

Uprkos vremenskim neprilikama i kiši blizu 70 takmičara danas je ipak izašlo vani i trčalo kako bi promovisali trčanje i zdrav način života što je poruka Svjetskog dana trčanja. Glasnogovornica sekcije “Zenica trči” Naila Muratović je kazala da su učesnici istrčali dvije dionice dužine 4,5 i 9 kilometara.

“Prva dionica bila je namijenjena ljudima koji tek počinju trčati ili eventualno dugo ne trče, dok je dionica od 9 kilometara namijenjena trkačima koji su već duže na stazi. Danas smo na ovaj način odlučili obilježiti Svjetski dan trčanja, a nakon istrčanih dionica upriličili smo i druženje”, kazala je Muratović.

Najmlađi učesnik današnje trke imao je pet godina, dok je najstariji imao više od 50 godina. Zenica je s današnjim trčanjem postala dio svjetskog tima koji je obilježio ovaj datum, a bh. cilj ove godine je istrčati 7.000 kilometara.

Ovaj datum bit će narednih dana obilježen i u drugim bh. gradovima.

“Sva rekreativna trkačka udruženja obilježavaju ovaj dan. Mnogi nisu danas trčali, ali će vjerovatno to uraditi narednih dana, vjerovatno tokom vikenda, s obzirom da su im tim danima treninzi”, dodala je Muratović.

Jedna od učesnica je i Aleksandra Žerić koja je prije dvije godine pobijedila karcinom dojke i posvetila se zdravom načinu života.

“Ovo je moje prvo učešće u bilo kojoj utrci. Sekcija Zenica trči me afirmirala da uz planinarenje i zumbu se aktiviram u trčanje te sam evo danas ovdje da ispunim i treći vid aktivnosti koji mi pomaže da budem aktivna. Danas sam trčala za sve žene koje se liječe ili su pobijedile karcinom dojke”, izjavila je Žerić.

Posebne simpatije na današnjoj utrci izmamili su roditelji koji su trčali s bebom u kolicima, a koji su nam kazali da za sve postoji način, a ne samo izgovor.

E.M/Klix.ba

Podijelite članak
  • 294
    Shares